парламент депутати
парламент депутати / БГНЕС
Депутатите от бюджетната и социалната комисия одобриха бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година. Финансовите параметри на осигурителната система за догодина представи управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Предвижда се от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати края на 2019 г., да се увеличават с 6,7%, като от 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също се осъвременяват по „швейцарското правило”. За периода 2020-2022 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва.

Гледат бюджетите на ДОО и НЗОК на извънредно заседание във вторник

От 1 януари 2020 година минималната работна заплата се увеличава на 610 лева, с тенденцията през 2021 да стане 650 лева. Проектът на бюджет на ДОО предвижда и увеличение с 10% на средствата за заплати на заетите в бюджетния сектор. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия се запазват. Няма заложена промяна и в размера на осигурителните вноски.

Остава и таванът на пенсиите – 1200 лева.

„Положителен момент е запазването на общото състояние на фонда за заболяване и майчинство“, отчете Иванов. Според него дефицитът на фонд „Безработица“ намалява, а прогнозите показват, че броят на пенсионерите през 2020 година също ще намалее. Финансовото състояние на учителския пенсионен фонд също е стабилно. Запазва се размерът на обезщетението за майките за отглеждане на второ дете на 380 лева. Без промяна остава и обезщетението за безработица.

Данъчните закони скараха управляващи и опозиция

По време на дебатите председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България призова минималната заплата „да не се определя административно“, а да бъде естествено следствие на икономическите параметри на държавата. Според него трябва да се обърна внимание на проблема с отпуските по болест на работници, позовавайки се на статистика, според която у нас всеки трети болничен лист е под съмнение. От КНСБ пък отново настояха за увеличаване на минималната трудова пенсия, а представители на пенсионерите поискаха тя да бъде приравнена на линията на бедност, която се определя всяка година от Министерски съвет.

Както обикновено от БСП поискаха всички пенсии да бъдат преизчислени, както майчинството за втората година да бъде приравнено на минималната работна заплата.

Критики отправи и председателят на комисията и депутат от ДПС Хасан Адемов. „Не се решава нито един от системните проблеми на социалното осигуряване. Всички фондове, с изключение на един - „трудова злополука и професионална заболяване“, са с дефицит“, заяви той.