Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
БСП предложи финансовото министерство да се прекръсти на "Максим Горки"
Разгорещен дебат в пленарната зала предизвикаха промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, гласувани на първо четене от парламента днес. Депутатите ги одобриха със 104 гласа „за“, 84 - „против“ и 3 - „въздържал се“, а в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се прави препратка към други към други данъчни закони, сред които Законът за ДДС, Законът за акцизите и данъчните складове и Законът за местните данъци и такси.

КНСБ отново настоява за въвеждането на необлагаем минимум

Вносител на промените е Министерски съвет, а те предизвикаха остра реакция от страна на опозицията още в началото на обсъжданията. „През един закон, през един дебат, през едно четене, през един доклад вие правите промяна в цялата приходна част на бюджета“, обвини управляващите депутатът от БСП Филип Попов. Според него мнозинството се опитва „на тъмно“ да регулира приходите на държавата, решавайки „колко кожи да смъкнат от гърба на българските граждани“. Съпъртиецът му Румен Гечев също излезе с поредица от критики по темата.

Повече пари за здраве, за пенсии - тристранката обсъди и бюджетите на ДОО и НЗОК

Според него не е ясно какви ще са ефектите върху бюджетните приходи и разходи с готвените промени. „Сто пъти в Бюджетна комисия предупреждавахме колегите от Министерство на финансите, където би следвало да работят квалифицирани специалисти, да не се правят на институт по литература и да не ни предлагат есета“, заяви той, критикувайки мотивите на правителството, в които според него няма нито едно число.

„Да прекръстим Министерството на финансите на „Максим Горки“, пошегува се той от трибуната.

Бюджет 2020: Без изненади, реалистичен и балансиран

Според Румен Гечев има и друг тревожен факт – с честите промени в данъчното законодателство страната ни дава лош сигнал към чуждите инвеститори. За пример той даде именно Законът за корпоративното подоходно облагане, заради измененията в който има над 40 публикации в Държавен вестник от 2010 година насам. „Законът е направен на „швейцарско сирене“. Кажете ми коя българска или чужда фирма може да прави бизнес планиране?“-попита той от трибуната.

Горанов: Минималната заплата на учителите ще стане 1 255 лв.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова се опита да успокои страстите. „Законът за корпоративното подоходно облагане в 90 % транспонира европейски директиви, за които цялата зала трябва да е съгласна“, заяви тя и подчерта, че друга част от новите текстове се отнася до намаляването на административната тежест за данъкоплатците, което би следвало да получи подкрепата на всички.

Бюджет 2020 - колко и за кого?

„Не съм съгласна с това, че е нямало достатъчно време за обсъждани и за вземане на различни мнения. Законът е гледан в Комисия по бюджет и финанси на 9 октомври. Днес сме 6 ноември - един месец по-късно. Мисля, че всеки, който искаше да търси различни мнения и обсъждания на текстовете, можеше да го направи“, отговори тя на критиките на опозицията.