/ БГНЕС
Запазва се размерът на обезщетението за майките за отглеждане на второ дете на 380 лева
На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) работодателите, синдикатите и държавата обсъдиха и проектите за бюджетите на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ и на Здравната каса.

В бюджета на ДОО се предвижда от 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, включително, да се увеличат с 6,7 на сто, от същата дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219, 43 лв. на 234,13 лв. От 1 юли 2020 година социалната пенсия за старост се увеличава от 132,74 лв. на 141,63 лв. - с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите остава 1200 лева. Очаква се и минималната заплата от 1 януари да скочи от 560 лева на 610 лева.

Бюджет 2020: Без изненади, реалистичен и балансиран

Запазва се размерът на обезщетението за майките за отглеждане на второ дете на 380 лева. Без промяна остава и обезщетението за безработица.

От бизнеса се обявиха срещу вдигането на минималната работна заплата, както и срещу запазването на модела работодателят да плаща първите три дни от болничните.

От КРИБ изказаха принципна подкрепа за бюджета, но изразиха и сериозен резерв във връзка с политиките, за които не се постига краен резултат - минималните осигурителни доходи, механизма за определянето на минималната работна заплата, болничните.

Васил Велев от АИКБ настоя и че майчинството в България е най-продължителното в Европа.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" пък посочи, че обезщетението през втората година на майчинството е замразено на 380 лева, което е далеч под минамалната работна заплата.

На тристранката бе обсъден и бюджетът за НЗОК, в който се предвиждат над 400 млн. повече през следващата година.

Горанов: Минималната заплата на учителите ще стане 1 255 лв.

От КРИБ подкрепиха така предложения бюджет и приветстваха увеличаването на разходите за здраве. Те изтъкнаха, че допълнителният публичен ресурс в здравеопазването е инвестиция в икономиката и благоденствието на нацията.

От АИКБ не подкрепиха бюджета за Касата. От КТ "Подкрепа" пък изразиха притеснение дали допълнителните средства наистина ще стигнат до медицинските специалисти.