/ БГНЕС
Бюджет 2020 е добре балансиран. Като гледам изпълнението му, няма причина да няма коледни добавки за пенсионерите, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който пристигна в сградата на партийния дом, където комисията по бюджет и финанси разглежда на първо четене бюджета за догодина. 

Приеха бюджета на НЗОК, опозицията го обяви за „устойчив“ в ниското заплащане и липсата на реформи

"Относително далече сме от там, но както вървят числата, както върви изпълнението на приходната част, няма причина да пестим от това. По-скоро ще има коледни добавки за пенсионерите.", каза финансовият министър.

Владислав Горанов коментира и преизчисляването на пенсиите, за който настояха от опозицията по време на разглеждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Той раздели казуса на две части. 

Бюджетът на ДОО за догодина мина на първо четене в ресорните комисиите

"Първата част е свързан със самия пенсионен модел. Той е приет с консенсус и никой не го поставя под съмнение. Вторият аспект е дали чрез периодични ад хок решения по отношение на пенсионния модел може да се постигне благосъстояние. Отговорът е по-скоро не. В този смисъл по-високи пенсии ще имат българските пенсионери, когато работещите българи имат по-високи доходи. Никаква друга формула не е работеща. Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм. Това означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период, формиране на огромни задължения, респективно на държавата и стигането до един момент в непродължителен срок, в който Слава Богу при наличието на валутен борд ще се наложи промяна на осигурителната тежест или осигуряване на размера на пенсиите. Нека да си фокусираме върху увеличението на БВП и всички политики, които могат да доведат в тази посока и до увеличението на доходите. Пенсионната система така е измислена, че ако се получават високи доходи, ще се получават и високи пенсии", допълни още Горанов.