Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски с остра критика към България. "Дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна", заяви Ковачевски на общия дебат "Обединени за Европа" на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

Северна Македония не допусна евродепутата Андрей Ковачев да влезе в страната

„Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права. Всички доклади потвърждават това. Обвиненията, изказани на тази Среща от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на ЕСПЧ и стандартите на Съвета в областта на правата на човека“. Това подчерта министър-председателят на срещата на върха в Рейкявик.
 

ковачевски македония
БГНЕС


„Недопустимо е подобни обвинения да се използват за политически цели, особено в този критичен за бъдещето на Европа период“, посочи Ковачевски.

Македонското МВнР: Ковачев не отговаря на условията за влизане в РСМ 

Според него Северна Македония и Албания заслужават да вървят напред и заедно, защото „когато съседите вървят напред, и останалите вървят напред“.

„Не трябва да допускаме влияние от трети страни, особено не от Русия, и то в сърцето на Балканите, което е сърцето на Европа“, добави Ковачевски.

Припомняме, че двустранните отношение на България и Република Северна Македония започнаха да се влошават след като евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на фондация „Българска памет” Милен Врабевски и още трима български граждани не са били допуснати в РСМ на 6 май, защото не отговаряли на условията, записани в Закона за чужденците в страната.
БГНЕС