/ iStock/Getty Images
В дните на извънредна ситуация, заради коронавируса в страната, станахме свидетели на безброй дарителски акции в подкрепа на нуждаещи се хора. Възрастни даряват пенсиите си - в помощ на болницата в родния им град. Деца подаряват спестяванията си в подкрепа на нуждаещи се. Хора с увреждания шият маски, за бъдат полезни в трудната ситуация, съобщава БНР.

Хляб, оставен на входовете на подлези в София, щайга с хранителни продукти с надпис - от хора за хора във Варна. Разнасяне на храна по домовете от доброволци, закупили я със собствени средства. Българите започнаха да се обединяват в социалните мрежи и да си помагат - кой с каквото може. Някои отиват на първа линия и помагат на лекарите в болниците, други се включват в почистването на превозните средства в градския транспорт. Повечето от тях не желаят да си казват имената. От скромност го правят, а идеите им събират над 10 хиляди последователи в социалните мрежи. Като младата жена от Варна, на която й хрумва идеята - да постави щайга с хранителни продукти на улицата с надпис - "от хора - за хора - оставете храна за нуждаещите се":

"Имахме налична щайга, надписахме я, поставихме я за да имат гладни хора храна", казва жената, която се грижи за детето си и работи, защото все още има работа. Прави й впечатление, че много хора помагат:

"Познат се свърза с мен. Те са в кърджалийско. Той писа, че те имат група, която събира хранителни продукти и ги разнасят по близки села, за възрастни хора, които не могат да излязат. Аз се опасявам, че ще има доста млади хора, които тепърва ще остават без работа и не знам как можем да помогнем и в този случай."
Димитър Богоев - доброволец

"Благотворителност за семейства в крайна нужда", създадена от Росица Кънчева. Пазаруват с лични средства и доставят продукти от първа необходимост на всеки, който изпитва затруднение и ги потърси.

"Добрината трябва да е пример за поколенията. Това е нещо, което доставя огромно удоволствие - да помагаш. Наистина хората са изпаднали в такава нужда, че нямат за насъщния, това е проблема като цяло."

Според жители на София, хората трябва да се грижат - по-богатите - за по-бедите.

"Винаги трябва да се прави добрина, не само сега. Това е много великодушно, което правят, дано да се заразят повече хора", казва столичанка. Да, защото освен вирусите, любовта и добрината също могат да бъдат заразни. Дотогава докато има храна и доброта - от хората за хората