/ БГНЕС
БСП свиква днес в зала 1 на НДК заседание на 49-ия конгрес на партията. Членовете на най-висшия форум на БСП ще обсъдят приоритетите за българското председателство на Съвета на Европейския съюз и предложенията на социалистите за алтернативен бюджет за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на партията.
 
Приоритетите на БСП за бюджета за следващата година са преодоляване на неравенствата, образование, здравеопазване и равномерно регионално развитие.

Стефан Данаилов към БСП: Спрете междуличностните противопоставяния

Социалистите предлагат да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и прогресивен данък за доходите на физическите лица. Предвижда се ставката за доходи до 3300 лева да остане 10%, от 3300 до 10 000 лева да бъде 15%, а над 10 000 лева - 20%. Според изчисленията на социалистите така над 2,8 млн. българи ще плащат по-малко данъци.
 
В алтернативния проектобюджет е заложено и увеличение на данък дивидент от 5 на 10%. Предлага се още болниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по Закона за лечебните заведения, а в образованието да бъде отменен "сбърканият модел "парите следват ученика".
 
БСП събира редиците за заседание на 49-ия Конгрес на партията

Друга актуална тема, която ще бъде обсъдена на форума, са приоритетите за българското председателство на ЕС. По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова България следва да бъде достоен председател на Съвета на ЕС и освен лидер на мнения, да защити и своя национален интерес в бъдещия ни европейски дом.
 

БГНЕС


Има ли сътресения в БСП преди конгреса?

Очаква се конгресът на БСП да издигне и кандидатурата на Сергей Станишев за следващ мандат начело на Партията на европейските социалисти.

Преди най-висшия форум на партията Корнелия Нинова не отговори дали ще поиска вот на доверие от съпартийците си. Всичко, което се отнася за конгреса, ще чуете в залата, коментира тя пред журналисти.