/ БГНЕС, архив
БСП събира редиците за заседание на 49-ия Конгрес на партията
92369
БСП събира редиците за заседание на 49-ия Конгрес на партията
  • БСП събира редиците за заседание на 49-ия Конгрес на партията
БСП ще проведе заседание на 49-ия Конгрес на партията. Близо 800 делегати между 21 и 84 години ще гласуват промени в партията и как тя да се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

В първия ден на заседанието на Конгреса ще бъдат дискутирана предизборната платформа за участие на партията в предстоящите избори. Ще бъде взето решение за коалиционна политика на БСП и формата за участие на изборите.

Очаква се Конгресът да обсъди и нов Устав на БСП. Предложенията на лидера на БСП Корнелия Нинова предвиждат пряк вътрешнопартиен избор на председателя на партията. Освен това въвежда ограничението от 12 години, или три пълни мандата за депутат. Именно то се очаква да предизвика напрежение сред делегатите, но тя е категорична, че това е начинът да се даде път на младите в политиката.

"Ще предложа на Конгреса да приемем нова предизборна платформа за парламентарни избори 2017-а с ясни, конкретни и възможни ангажименти към българските граждани. Ще предложим и нова коалиция за парламентарни избори 2017-а, различна от досегашната коалиция "БСП Лява България" , в която участват 13 партии . Ще предложим и организационна промяна в партията. Такава, с която да покажем, че отговаряме на очакванията на хората за промени в партията", обяви предварително Нинова.

Заседанието на Конгреса на БСП ще продължи и в неделя.