Комисията Кушлев поиска отнемане на имуществото на Александър Александров
Комисията Кушлев поиска отнемане на имуществото на Александър Александров / netinfo

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), по-известна като Комисията "Кушлев", внесе искане за отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 2 147 546.51 лв. срещу Александър Александров, на 56 години, от Владая, съобщиха от пресцентъра на комисията. Териториалната дирекция на КУИППД е започнала проверката срещу Александров през декември 200 6г., след получено уведомление от прокуратурата. Александър Стоянов Александров е признат за виновен от Окръжен съд Мюнхен заради внос и нелегална търговия с наркотици в немалко количество, професионално и в рамките на организирана банда. През октомври 2007 г. Пернишки окръжен съд и СГС уважиха внесените искове от КУИППД и издадоха определения и обезпечителни заповеди за налагане на обезпечителни мерки върху притежаваното от проверяваното лице имущество.

На Александров не е връчена декларация по чл.17 от ЗОПДИППД, тъй като се намира в германски затвор, където излежава присъдата си.

В хода на производството се установи, че за периода от 04.07.1983 г. до 04.07.2007 г. той е реализирал общо приходи в размер на 1877,59 минимални работни заплати за страната, а е извършил разходи в размер на 23 794,88 минимални работни заплати, т.е. явява се отрицателна разлика от 21 972.54 минимални работни заплати.

Комисията иска от него да се отнемат дворни места със застроени в тях сгради, намиращи се основно във Владая и район "Витоша", лек автомобил „Тойота”; товарен автомобил; 3 влекача и 2 полуремаркета; сумата от 771 273 лв. – от продажба на два недвижими имота, и 1338.51 лв. – налични по банкови сметки.

Изпълнено е изискването за несеквестируемо имущество, тъй като проверяваното лице притежава масивна къща със застроена площ от 87 кв.м., изградена върху неурегулирано дворно място с площ от 2 700 кв.м., върху което КУИППД не предявява иск за отнемане в полза на държавата, с което се гарантират правата на проверявания.

Делото за отнемане в полза на държавата ще бъде гледано в СГС.