/ Георги Димитров
Парламентарната Комисия по енергетика отложи обсъждането и приемане на проект на решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на председател и един член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По предложение на члена на комисията и депутат от ПП "Има такъв народ" Момчил Иванов тази точка отпадна, защото утре предстои експертен съвет във връзка с коалиционното споразумение, на който ще бъдат обсъдени и изчистени някои детайли около тези правила.

Бившият зам.-министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Жечо Станков отбеляза, че медиите очакват именно точката, свързана с правилата за избор на председател и един член на КЕВР. "В последните няколко седмици от съставянето на това Народно събрание и действащото правителство, основните упреци, които чуваме, са именно към състава на КЕВР", изтъкна той. Затова Станков изрази учудване, че заседанието на Комисията по енергетика е насрочено за днес, при условие че утре е заседанието на експертния съвет във връзка с коалиционното споразумение. Според него явно още няма взето решение "кой човек да бъде сложен със сигурност на определени места", за да се направят правилата по начин, по който да отговарят на изискванията.

Бившият министър на енергетиката и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев се изненада, че мотивът за отлагане на гласуването на правилата за избор на председател и един член на КЕВР е, че утре има експертен съвет, защото правилата не може лесно да се променят. Причината е, че критериите, на които трябва да отговарят председателят и членът, който ще бъде избран, са записани в закона. "Ако искате да промените ръководен опит, ако искате да промените стаж или квалификация на кандидатите в правилата, то първо трябва да промените закона", допълни Добрев. По думите му, без значение какво бъде решено на експертния съвет, това няма да може да окаже никакво влияние върху правилата и те ще останат точно във вида, в който са, защото преписват закона. В тази връзка Добрев направи обратно процедурно предложение да се гласуват правилата и още отсега каза, че групата на ГЕРБ ще гласува за правилата във вида, в който са внесени от председателя на комисията, защото те преписват закона.

В крайна сметка предложението на Иванов бе прието и точката за обсъждане и приемане на проект на решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на председател и един член на КЕВР отпадна.
БТА