Кой ни държи в клетка, питат хора с увреждания
Кой ни държи в клетка, питат хора с увреждания / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кой ни държи в клетка, питат хора с увреждания
53016
Кой ни държи в клетка, питат хора с увреждания
  • Кой ни държи в клетка, питат хора с увреждания

Хора с увреждания излязоха на протест пред парламента под мотото "Кой ни държи в клетка". Основното недоволство на протестиращите, над 30 души, е от дейността на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Според тях парите за тяхното подпомагане не се харчат адекватно и са без отчет.

От Центъра за независим живот обявиха, че за миналата година Националният съвет и съставящите го 30 неправителствени организации са получили държавна субсидия в размер на 5 милиона лева, като голяма част от парите са похарчени за наеми на офиси и режийни разходи. Започнала е проверка от Министерството на финансите, но протестиращите настояха да се самосезира и прокуратурата.

„Всяка от национално представителните организации на хората с увреждания харчи парите от субсидията по предназначение и се отчита с документи пред държавните органи", коментира пред Дарик Веска Събева, заместник-председател на националния съвет.

Според организаторите на протеста институциите, отговорни за правата на хората с увреждания, не си вършат добре работата. "Никой не следи кой и как харчи държавните пари в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания", обясни за Дарик Петър Кичашки от Центъра за независим живот: „Организациите са 30-ина. За последната година те са получили държавна субсидия в размер на 5 млн. лева, като седем от тях получават половината субсидия. Не можеш да получаваш 5 милиона лева държавни пари срещу хвърчащ лист хартия, без да се отчиташ на никому и за нищо. На практика те са недосегаеми, получават парите за собствени нужди".

По думите на Кичашки това е много нездрава симбиоза между държава и гражданско общество, където властта поддържа тези организации, а те в замяна поддържат властта: „Властта им дава пари и с това купува тяхното единомислие. Това е модел на „Путинова Русия".

Кой ни държи в клетка питат хора с увреждания
netinfo

Системата е по-куца от нас самите, обясни Капка Панайотова от Центъра за независим живот: „Системата куца, защото ни затварят в клетки, или ни затварят в клетки, защото системата куца - не е много ясно".

Пред Дарик заместник-председателят на националния съвет Веска Събева отрече обвиненията: „Това е хвърляне на прах в очите на хората. Ние се отчитаме пред Сметната палата и пред Министерството на финансите. Ако тези институции, които държат контрола на всички финанси на цялата държава, не са достатъчни на Капка Панайотова, аз не знам кой ще й бъде достатъчен на нея. Може би трябва да слезе някой от луната да каже, че наистина ние харчим парите в правилна посока".

Събева посочи като пример субсидията на ръководената от нея Асоциация на родителите на деца с епилепсия, в която членуват над 1000 семейства. Асоциацията харчи по 52 хиляди лева на година за различни дейности, насочени към децата от цялата страна, като арттерапия, музикотерапия, лагер на море, подкрепа на родителите в специални групи за взаимопомощ.

Кой ни държи в клетка питат хора с увреждания
netinfo