/ iStock/Getty Images
Кметът на селото Георги Георгиев беше задържан за търговия с вот
"Няма повдигани обвинения срещу мен. Имам едно, а не две досъдебни производства", заяви кметът кметът на поморийското село Бата Георги Георгиев, по повод твърденията на служебния министър Бойко Рашков. По думите му обвинението е свързано с изборите на четвърти април, а не с тези на 11-ти юли, заради които е бил задържан.

Бойко Рашков: Не виждам основание МВР да се извинява на арестувания кмет на с. Бата

"Нямам мярка „подписка“, както твърди Рашков", казва още Георгиев, цитиран от ПП ГЕРБ. По думите му, той е бил задържан на осми юли, но без  да има повдигнати обвинения и е престоял часове наред в ареста, но без да получи каквото и да е обяснение защо е там.

„Обвинението срещу мен, свързано с изборите на четвърти април, се позовава на свидетелски показания, които са снети в състояние на стрес и чрез заплахи, липсва обективност по случая“, коментира кметът.

 Георги Георгиев подчерта, че заповедта за задържането му е била отхвърлена от Районен съд-Бургас на първа инстанция.

„Ще ми се да кажа, че съм изненадан от днешните твърдения на Бойко Рашков, но за съжаление ръководеното от него министерство продължава да нагнетява напрежение и да манипулира общественото мнение“, казва още Георгиев.

Кметът на Бата коментира, че е станало ясно, че няма да получи очакваното извинение за действията на служебния министър, въпреки причинения стрес върху него и цялото му семейство. Но настоява Бойко Рашков да спре да разпространява неверни твърдения по негов адрес.

„Акцията срещу мен имаше единствената цел да бъдат сплашат хората в село Бата, за да не излязат да гласуват свободно на 11-ти юли. Ще продължавам да търся правата си, които бяха потъпкани“, коментира още той. 

По-рано през деня, министър Рашков заяви, че срещу Георгиев са образувани 2 досъдебни производства. Едното му е определено от българската прокуратура, а мярката му е "подписка". Затова не виждам основание служители от Министерството на вътрешните работи да му се извиняват", заяви министърът.

„Разпитани са лица, на които той е дал пари за изборите. За коя партия е агитирал да гласуват, мисля, че сами се досещате, предвид факта, че онзи ден лидерът на ГЕРБ беше там и наговори вулгарни неща", каза още Рашков.

Кметът на с. Бата Георги Георгиев беше задържан заради търговия с вот. Той управлява селото пети мандат. Издигнат е от ПП ГЕРБ.
ПП ГЕРБ