Полиция и прокуратура са на крак в цялата страна. Не спират акциите и арестите срещу купуването на гласове за предстоящите избори на 11 юли.

24 души от област Бургас са задържани за купуване на гласове по време на специализирана полицейска операция. Това обяви ст. ком. Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас по време на брифинг по-рано през деня. И уточни, че те са арестувани на територията на общините Бургас, Несебър, Карнобат, Поморие, Средец и Руен. Към момента са образувани и 16 досъдебни производства. Шефът на полицията в града каза още, че паричното измерение на контролирания вот варира в широки граници, но от събраните до момента данни - то е от 10 до 150 лева.

„По отношение на различните схеми, някои от тях са добре известни. Така например установихме съставяне на списъци с лични данни на лица - три имена, ЕГН и други данни от лични карти. Тези списъци са както на хартиен, така и на електронен носител. Друг механизъм е предлагане на хранителни продукти - брашно, колбаси, макарони и други. Има и обещания за овъзмездяване вота след изборите, т.е. паричните средства да се раздават след изборите, а не преди тях. Има обещания за опрощаване на заеми към определени физически лица, извършващи незаконна лихварска дейност. Има и обещания за предоставяне на ваучери за дребна домакинска техника. Натъквали сме се и на договори за трудови правоотношения, в които размерът на заплатата на лицата е 5-цифрена сума“, добави Калоянов.

Днес бяха арестувани кметът на поморийското село Бата и общинският съветник Пламен Огнянов. По неофициална информация у задържания кмет са открити списъци с имена, неуточнена парична сума. Сигналът срещу него бил подаден от местни жители. Относно Огнянов, на последните местни избори, той влязъл с гласовете на ДПС в Общинския съвет в Поморие, но е изключен заради използване на преференциален вот, посочва NOVA.

Схемите за купуване на гласове в Бургаско: Пари, храна, ваучери, опрощаване на заеми и увеличение на заплатата

Във Великотърновско полицията също влезе в редица населени места. Домовете на трима кандидати за депутати и един кмет бяха претърсени. Съставени са им предупредителни протоколи.

Повече от 8 часа полицията чака кмета на село Водолей – Антоанета Тодорова, да се появи, тъй като и тя е в списъка за проверка. Тодорова, която е четвърти мандат кмет, все пак пристигна, но отказа коментар. По-рано през деня тя заяви, че ще съдейства на полицията.

Претърсване в домовете на трима кандидати за народни представители е имало във Велико Търново, Килифарево и Стражица. И на тримата са им съставени предупредителни протоколи да спазват изборното законодателство. А в района на Сандански бяха арестувани близо 10 души. В блокираното село Склаве твърдят, че силите на реда са използвали насилие.

Поредна акция във Великотърновско срещу купуването на гласове (ВИДЕО)

Акция срещу купения вот имаше и в Асеновград. Традиционно в ромската махала се търгуват за между 30 и 50 лв. за глас. Материалите вече са в прокуратурата. Има обаче сигнал за представителите на легендарния мото клуб "Хелс Ейнджълс" в града, които са били разпитвани за покупко-продажба на вот.

„Да, към днешна дата, има сигнал, че 3 лица от мотоклуб, намиращ се в града, ще участват в покупко-продажба на вота”, обясни Петър Бабугеров, началник на РПУ-Асеновград.

Мотоклубът е клон на легендарните американци от „Хелс Анджъйлс”. За да си техен член, минава поне година проучване и има 4 нива на израстване. Имат строга йерархия и мрежа по целия свят. „Хелс Анджъйлс” са в България от 2014 година. Екипът на NOVA не успя да открие заподозрените на адресите им. Роднините им отрекоха членовете на мотоклуба да се занимават с купуване на гласове.

Проверяват списъци за купен вот в ромския квартал на Стара Загора

Списъци на лица са открили униформени и данъчни при проверка на три търговски обекта в ромския квартал в Стара Загора „Лозенец“. Извършва се проверка за евентуална съпричастност към нарушаване на изборното законодателство.

Междувременно кметът на община Гурково Мариян Цонев потвърди пред DarikNews.bg, че нито е разпитван, нито е задържан. Повод за коментара му бяха информации в медиите, че е задържан при акция срещу купуването на гласове в Гурковско.

„Бях в Областна администрация, където имах среща с ревизор от АДФИ. Получих документ, че всичко е изрядно при проверката. Всички ме познават, няма как да бъда замесен в купуването на гласове. Не съм си го и помислял, но въпреки това очаквам всичко. Нямам от какво да се притеснявам, рано или късно ще си потърся правата по съдебен ред“, каза още кметът на Гурково. По непотвърдена информация в момента се разпитват петима души по линия акцията за купуване на гласове в района.

Кметът на Гурково: Не съм задържан

Появи се и интересен случай и от Кърджали, където разследват пенсионерка за купуване на гласове. По първоначални данни 75-годишна жена предлагала на граждани да гласуват за определена партия срещу заплащане. Сектор „Криминална полиция“ и разследващ полицай продължават работата по случая.

Разследват пенсионерка за купуване на гласове в Кърджали

В Дупница, пък, бе задържан купувач на гласове за предстоящите избори, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. С полицейска заповед е задържан 45-годишен жител на града за организиране на имотна облага за граждани, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия. По случая е уведомен дежурен прокурор.

Янев: Призовавам политическите партии да загърбят популизма и да подходят отговорно