Строителен бизнесмен, на който трябвало да се издаде строително разрешително, е рекетираният от кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев. Поисканата сума от посредник в схемата била 60 000 лв., за да се придвижат документите по-бързо. Това обяви на извънреден брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев.
 
Арестуваха районен кмет в Пловдив (СНИМКИ)

Случаят започва в началото на миналата година. Строителят сключил договор срещу обезщетение със собствениците на терен, където имал намерение да построи 5-етажен блок.  През декември 2018 г. строителната фирма внася документите за издаване на строителни разрешения в район "Северен".
 
Забележките на администрацията по документите са отстранени в срок и се пристъпва към изготвяне на идеен проект за строежа. Тогава обаче кметът Ральо Ралев, без да има законово право, изземва документите по проекта и ги заключва в кабинета си. Така той  се поставя в правомощията на главния архитект на района.
 
Иван Гешев: Ральо Ралев е наблюдаван от пет месеца за корупционни престъпления

Разбирайки за стопираните документи, строителят търси среща с Ралев, но провежда различни разговори с хора от общината без да има ефект в придвижването на документацията. При среща с него районният кмет Ралев му обръща внимание, че "него го няма в цялата схема; хубаво си пие кафето и ракията с някои хора, но не и с него".
 
След това нещата се развиват динамично и строителят е заплашен от фалит. Тогава от общинската администрация му се предлага проблемът да се реши срещу заплащане.
 
Посредникът предложил на предприемача да сключат договор за построяването на хале, а 60 000 лева да се дадат под формата на капаро, което след разваляне на въпросния договор да остане в район "Северен", обяви още зам. главният прокурор Иван Гешев.
 
Иван Гешев сравни ареста на пловдивския районен кмет с този на Иванчева

За да се избегне схемата "Иванчева", строителният предприемач заедно с посредника трябвало да отидат до чейндж бюро, за сменят парите в друга валута - ако са белязани, да не бъдат в тях. Посредникът обаче обикалял часове наред, за да нямат случайно опашка и да ги наблюдават. Така го хванали направо с белязаните пари на улицата. После разследващите ги заловили, разказа още Гешев.

Ральо Ралев и помощникът му са в ареста за 72 часа, като в неделя се очаква Прокуратурата да поиска постоянното им задържане.