/ Петя Димитрова
Заместник главният прокурор Иван Гешев сравни ареста в пловдивския район "Северен" с този в столичния квартал "Младост".

В четвъртък кметът на район "Северен" Ральо Ралев бе задържан в района на бул. Марица в Кършияка. По-късно той бе заведен с белезници в сградата на общината, където течеше и претърсване. Заедно с него има и други арестувани. Разследването се води от Специализираната прокуратура. Ральо Ралев е втори мандат кмет на "Северен", член на ГЕРБ.

Арестуваха районен кмет в Пловдив (СНИМКИ)

По думите на Гешев, случаят в пловдивския район "Северен" е сходен с този в столичния "Младост", с Десислава Иванчева и заместничката ѝ. Разликата е там, че в случая с Пловдив не става въпрос на вземане на пари по този „балъшки начин, а за много по-качествено изработен начин“.

Пловдивският районен кмет Ралев е задържан за корупционни престъпления

Относно 15-те задържани при специализираната акция на ГДБОП и спецпрокуратурата в Монтана Гешев съобщи, че е разбита група за рекет и изнудвания, която се е занимавала с притискане на земеделски производители, разпространение на наркотици и изнудване на граждани и малки фирми в региона. „Това е поредната добра акция на прокуратурата и ГДБОП“, допълни Гешев. На задържаните са повдигнати обвинения, а Мартин Антов е привлечен като ръководител на ОПГ. 7 души от задържаните са привлечени по вторични престъпления – принуда, палежи, измама, съобщи зам. главният прокурор.

15 души са задържани за рекет на земеделски производители и търговия с наркотици в Монтана

Във всеки общински и малък град има поне един човек, който е свързан по някакъв начин с местната власт – дали са роднини или са свързани финансово по един или друг начин – има множество сигнали за такива нарушения. Със създаването на специализираните звена и добрата координирана работа между тях, корупцията в местната власт е извадена на показ – може би не достатъчно бързо се случват нещата, но правим всичко възможно, коментира Гешев.

За ареста на Георги Димов – задържаният кмет на община Божурище, Гешев съобщи, че днес ще бъде разгледана мярка за задържане на кмета, като „най-подходяща за него би била „задържане под стража“, за да не влияе на свидетели“. „Без да съм прецизен – оказа се, че АДФИ е приключила инспекция на общината, в която са констатирани множество нарушения. Възможно е след разглеждане на доклада на АДФИ да има и други обвинения към него“, съобщи Гешев и допълни, че оценителите на спорната земя от 80 декара са същите, които са направили занижената оценка на Царските конюшни в София.

След спецакция: Арестуваха кмета на Община Божурище, заместника му и секретаря

„Маринела Арабаджиева е поредният български олигарх, който прибираме вкъщи с цел да бъде изправен пред българското правосъдие с доказателства за извършени престъпления. В телефоните на Арабаджиеви бяха намерени връзки с Белград. Същите връзки с Белград бяха намерени и при телефоните на Баневи, които намерихме в ареста. Общия интерес на всички е финансов. И Баневи, и Арабаджиеви имат някакъв контакт в Белград, с който си координират действията“, каза още Гешев.

Екстрадираха Маринела Арабаджиева у нас

Днес съдът заседава по делото КТБ – „ То е само причината, всичко друго е следствието. То обяснява кой и как е източил банката, те са създали механизъм; а как са разпределени парите – това е следствие“, съобщи зам. главният прокурор.

Никога прокуратурата не е била толкова открита, колкото при този главен прокурор, допълни Гешев.
БГНЕС, БНТ