Кметът на Антверпен Барт Де Вевер е бил мишена на арестуваната джихадитска групировка, сред която има и един българин, съобщи местният вестник „Нюзблад“, позовавайки се на три независими източника. Младежите са планирали да атакуват полицейски участъци.

Според лансираната в медиите версия забраната за носене на забрадки в Антверпен, където служителите в кметството нямат право да носят видими религиозни знаци, е един от мотивите за превръщането на Де Вевер в „мишена“ на терористично убийство.

Задържаният в Белгия българин е заподозрян в предоставяне на оръжия за терористичен акт

Името на кмета на Антверпен наистина беше споменато в разследването, заяви говорителят на Федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт. Самият градоначалник не е бил открит за коментар. Неговият говорител лаконично заяви, че това е съдебно дело, което не може да коментират.

"Нашите служби не са поемали никакви рискове. Научихме много след атентата през 2016 г. Много информация вече се споделя между службите, подозрителни профили постоянно се следят в социалните мрежи се споделя и подозрителни профили се наблюдават отблизо в социалните мрежи. Ако видим, че има сигнали за закупуване на оръжия, веднага се намесваме“, коментира пред фламандската обществена телевизия Ве Ер Те министърът на правосъдието Винсент Ван Куикенборн.

В началото на седмицата Федералната прокуратура на Белгия задържа седем души в рамките на две разследвания на "възможни терористични нападения". Седемте арестувани - петима белгийци, един турчин и един българин - са обвинени в участие в дейността на терористична група.
БГНЕС