Българин е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар.

Задържаният българин е Сергей Р., роден през 2003 г. Отбелязва се, че повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани от съда на 3 април.


Разпространеният списък с непълните имена на задържаните показва, че двама от белгийците Елиас Е. и Себастиан Б. са родени през 2003 г., а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. съответно през 2004, 2000 и 1999 година. Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, роден през 1987 година. Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен, като българският гражданин е бил заловен в белгийската столица.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава". Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2022 година.

Арестуваха мароканец, заподозрян в подготовката на атентат във Франкфурт

Акциите са били проведени в понеделник, в Антверпен, Брюксел и Ойпен. Първоначално са били задържани общо осем души, но един от тях е бил пуснат на свобода.

Те са във връзка с две разследвания - едното, водено от федералната полиция в Брюксел, а другото от следовател в Антверпен. Паралелните разследвания предизвикаха акция в Моленбек, квартал в Брюксел, който беше в центъра на някои предишни разследвания за тероризъм.

Разследванията в Антверпен и Брюксел първоначално се били насочени към двама души, заподозрени в "насилствен екстремизъм", съобщи държавната телевизия RTBF.
Николай Желязков/БТА