/ Булфото
Днес поставяме началото на едно ново приятелство, което ще е полезно и за двете страни. Вярвам, че то ще спомогне за осъществяването на много нови проекти. Това заяви кметът Димитър Николов при подписването на Меморандума за разбирателство между Бургас и полския град Гданск. Меморандумът от полска страна бе подписан от заместник-кмета на Гданск Моника Хабиор. Тя каза, че сътрудничеството ще има за цел обмяна на добри идеи, защото без тях няма качествени проекти.

Ще се радваме да споделим с Бургас нашия личен опит от работата си с европейските институции и как това ни е помогнало да се развиваме, добави Хабиор.

Посланикът на България в Полша Маргарита Ганева посочи, че е особено важно да се създаде обмен между младите генерации сред научните и изследователските среди, защото в тях е бъдещето. Тя подчерта, че за развитието на туризма в двата града е много важно да има целогодишна директна връзка Бургас – Гданск.

Освен Меморандума за разбирателство между Бургас и Гданск, се подписаха и споразумения между български и полски университети. Така бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров“ ще си партнира с Медицинския университет в Гданск. Маршалът на Поморска област Лешек Бонна подписа споразумение за сътрудничество с Асоциацията на българските черноморски общини.

Договори за сътрудничество бяха подписани между Национална спортна академия – София и Спортната академия в Гданск, както и между Тракийския университет в Стара Загора и Гданския университет.

 
Галя Тенева/БТА