Кирилов: Германското председателство на ЕС направи много за делото в Либия
Кирилов: Германското председателство на ЕС направи много за делото в Либия / netinfo

Германското председателство на ЕС направи много за делото в Либия, Германия иска да види резултат преди да изтече срокът на председателството – включително и до следващата седмица, така Евгени Кирилов, депутат в Европейския парламент от групата на социалистите, коментира в предаването „Денят” решенията на Върховния съд в Триполи. За това обаче трябва да има и ясни сигнали от либийска страна, засега обаче можем само да изказваме предположения, каза още Кирилов.

Според него истинската надежда за нашите медици може да дойде, когато чуем и либийската страна. Либийските власти винаги се крият зад съда и зад родителите на заразените деца. Много е възможно с изтичането на срока на германското председателство, нещата пак да започнат да се усложняват процесуално, смята Евгени Кирилов. Той добави, че трябва да се върнем пак на старите позиции. Ако говорим за хуманитарна помощ, там средствата трябва да бъдат изключително големи, но това се различава кардинално от говоренето досега за компенсации, каза Кирилов. Трябва да влезем в сценария, че ние сме виновни, а това е голям риск.

Има съвсем бледи елементи, които дават основание за оптимизъм, но базирайки се на всички маневри досега на либийската страна съм предпазлив, коментира Кирилов.  

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.