Петков от Скопие: Няма никакви рискове от санкции от страна на САЩ заради позицията ни за РСМ
Министър-председателят Кирил Петков днес е на посещение в Република Северна Македония. След проведените там срещи той говори пред български журналисти късния следобед.

Два основни успеха отчете от посещението в западната ни съседка българският премиер - изпратената от РС Македония нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област, и реалната възможност за пускане до 60 дни на авиолиния между София и Скопие.

Ключова българска визита в Скопие: Най-важното, което се случи (ОБЗОР)




В изпратената нота се съобщава, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също нещо и че името се отнася за територията на държавата и че тя няма никаква териториални претенции, което отваря възможност България да използва краткото име на държавата - Северна Македония.

През следващите 30 дни ще бъдат уточнени детайлите за откриването на авиолинията София-Скопие, която би могла да заработи до 60 дни, посочи премиерът. По думите му създаването й трябва да има такъв модел, че да има и бизнес смисъл, което би могло да се постигне, напр. ако бъде използвана, като свързваща с полети от София към други дестинации.

До 60 дни Северна Македония ще изпрати и посланик в България - проактивен, млад и бизнес фокусиран, посочи Кирил Петков. Северна Македония няма посланик в България от 2020 година.

Генчовска към Османи: За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата

Направен е и календарът на срещите между петте работни групи, като координацията на работата им ще бъде осъществявана от Министерството на външните работи, посочи Петков. Срещите ще бъдат веднъж месечно, така че практически всяка седмица ще заседава по една работна група.

"Съдбата на страните ни зависи от нас. Когато доверието е база и резултатите ще са по-бързи", каза Кирил Петков пред български журналисти след срещите му с премиера Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски.

Двамата премиери са се ангажирали лично да следят ефективността на работата на работните групи, като една от тях - двустранната историческа комисия, ще заседава по-често.

"Очаквам да ни информират за това, за което са се разбрали, а не за това, за което не са", каза Петков в отговор на въпрос разговаряли ли са с Ковачевски за промяна на състава на комисията, която повече от година работи безрезултатно.

Правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание ще бъде основен приоритет, потвърди Кирил Петков, изразявайки увереност, че езикът на омразата ще бъде преодолян.
 

Няма никакви рискове от санкции от страна на САЩ заради позицията на България за Република Северна Македония, каза Петков. Нарече появилите се спекулации фалшиви новини.

"Винаги сме мислили, че от някоя велика сила зависи нашата съдба, това не е така, стига толкова. Всичко зависи от нас и от работата, която ще свършим. Това, което днес имаме не е функция от нещо друго, истината, че тези няколко дни дадоха този резултат за развитие на добросъседството", обяви Петков.

По-рано през деня стана ясно, че администрацията на президента Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство. Това потвърди говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в позиция, разпространена от американското посолство у нас.

„Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема”, става ясно от позицията на Прайс.
БТА