/ БГНЕС
На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие Правила за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия - ПРОБПЕЕ.

КЕВР образува производство за нарушение на прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия

Основната цел на приетите правила е да се постигне сигурност и яснота в обществените отношения, възникнали в резултат на търговията на електрическа енергия на организирания борсов пазар, като се регламентират правата и задълженията на търговските участници и на БНЕБ ЕАД.

С Правилата се обхваща цялостната дейност на борсовия оператор, включително на трите пазарни сегмента - „Ден напред“, „В рамките на деня“ и Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа енергия чрез двустранни договори.

В отделни глави са регламентирани процедурите за регистрация и достъп на търговските участници до електронните системи за търговия и сетълмент, правилата за оттегляне, отстраняване и изключване на търговски участници от борсовия пазар, реда, начина и условията за осъществяване на търговия на отделните пазарни сегменти.

КЕВР: Парното и топлата вода поевтиняват с 14% от юли

Уточнени са действията, пораждащи финансови взаимоотношения и финансови задължения, както и предоставяните услуги по сетълмент на всички сегменти на борсовия пазар на електрическа енергия.

В ПРОБПЕЕ е уредена и отговорността на търговските участници при неизпълнение на задължения, произтичащи от участието им на борсовия пазар, както и от сключени договори за търговия на този пазар.

С разпоредбите на глава „Правила за поведение“ се създават условия за нормалното и сигурно функциониране на борсовия пазар и се регламентират правилата за прозрачно осъществяване на сделките и за сигурност на предоставяната в тази връзка информация.

Регламентирани са забрани за манипулиране на пазара и за търгуване с вътрешна информация, произтичащи от изискванията на Регламент (ЕС) № 1227/2011 /REMIT/ относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.

КЕВР изиска от „Топлофикация София” да предостави пълна информация за предстоящите планови ремонти

Приетите ПРОБПЕЕ са съобразени с нормите на Закона за енергетиката, които въвеждат изискванията на редица европейски директиви и регламенти - Директива 2009/72/ЕО относно общите правила на вътрешния пазар на електрическа енергия, Регламент (ЕС) 2015/1222 за установяване на насоки относно разпределянето на преносна способност и управление на претоварването,

Регламент (ЕС) № 1227/2011 от 25 ноември 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия и Регламент (ЕС) 2019/943 относно вътрешния пазар на електроенергия.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба проектът за Правила за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия и докладът на работната група бяха публикувани на 10.04.2020 г. на интернет страницата на КЕВР и на Портала за обществени консултации.

КЕВР обсъди предложението на "Булгаргаз" за намаление на цената на природния газ

На 15 април, Комисията проведе обществено обсъждане, на което бяха поканени за участие заинтересованите лица по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Закона за енергетиката – енергийни дружества, държавни органи, браншови организации, организации на потребители и други.

В предвидения 14-дневен срок участниците в обсъждането имаха възможност да внесат в Комисията писмени предложения по проекта. В окончателния си доклад и в приложената към него съгласувателна таблица регулаторът се произнесе с мотивирано становище по всяко направено предложение.

Приетите от КЕВР Правила за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“.