Катарзис и в контрапротеста
Катарзис и в контрапротеста / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Преди да поведе контрапротеста в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски, една от най-активните поддръжнички на кабинета Нина Гергова била протестираща.

Снимки от май 2013 г. документират участието й в антиправителствена демонстрация.

Тогава близо 200 протестиращи срещу бъдещия кабинет на Пламен Орешарски блокираха за кратко движението в центъра на София, припомня бТВ. Поводът за недоволството беше предложения от Пламен Орешарски архитект Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране. Въпреки че архитектът се отказа от поста си, протестът не беше отменен. Част от исканията бяха касиране на изборите и нов вот.

На 28 май 2013 г. протестът срещу кабинета „Орешарски" отразява и фотографката Тихомира Методиева. В края на годината тя разглежда архива си със снимки и се връща към събитията от лятото. В края на май Нина Гергова все още не привлича медиен интерес.

Затова тогава фотографката не обръща внимание на участието й в антиправителствената демонстрация. На снимките обаче Нина Гергова е запечатана с българското знаме и до плакат „Олигарски, върви си".

Методиева добавя, че не е познала жената, докато не станала лице на контрапротеста.
В ефира на bTV Гергова заяви, че е убедена, че кабинетът си взима поука от протестите и поправя действията си. Тя посочи, че не се срамува. Тогава смятала, че правителството нямало да работи за хората.

„Излязохме заради един министър и той бързо беше сменен", обясни тя с уточнението, че това е първото правителство, което се вслушало в хората.

В началото на протестите срещу кабинета на Орешарски ескалира напрежение, когато мускулести мъже се опитаха да се присъединят. Те бяха разпознати от хората като провокатори и арестувани от полицията. Малко по-късно те участваха в преговори с правителството, а Нина Гергова стана най-известната контрапротестираща. Дали 180-градусовата промяна в позициите им е част от стратегия за компрометиране на протеста?

„Корупцията в България е както в политическата класа, така и на улицата. За съжаление, това е обществото ни. Едно управление, една система, която е дълбоко корумпирана, няма да стои безучастна към опитите да бъде свалена. Аз не знам дали това е подмяна - със сигурност всеки може да си отговори сам", обясни блогърът Иво Божков.

На протеста от 28 май фотографката Тихомира Методиева е снимала и други протестиращи, които по-късно заявиха обратната позиция. Едно момче и една дама, които на 28 май протестират срещу кабинета "Орешарски", месеци по-късно участват в нападението на университета в опит да го освободят от окупаторите. Окупаторите, които протестират срещу правителството - точно както и тези хора, но месеци по-рано.

„Знаете ли, в историята комунистическите режими как идват на власт? Понеже опозицията не може да бъде хапната наведнъж, както един салам не може да бъде изяден наведнъж, затова се режат малки парченца, които се разделят, приобщават", добавя Божков.

А за трансфера на Гергова от отбора на протестиращите в отбора на контрапротестиращите, фотографката Тихомира Методиева има свое обяснение:

„Катарзис, катарзис. Нали напоследък това стана модерно. Сигурно по финансови съображения е преживяла катарзис".