Касим Дал за Доган: Имахме Боянски сараи, сега ще има и Боянски султан
Касим Дал за Доган: Имахме Боянски сараи, сега ще има и Боянски султан / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Касим Дал за Доган: Имахме Боянски сараи, сега ще има и Боянски султан
60653
Касим Дал за Доган: Имахме Боянски сараи, сега ще има и Боянски султан
  • Касим Дал за Доган: Имахме Боянски сараи, сега ще има и Боянски султан

„Политическа провокация” нарече Касим Дал случилото се на националната конференция на ДПС, където беше направен опит за нападение срещу Ахмед Доган. В интервю за Дарик Дал, който беше изключен преди две години от ДПС и създаде през декември Народната партия „Свобода и достойнство” подчерта, че оттеглянето на Доган е само привидно - като почетен председател на ДПС той щял да има по-голяма власт, без обаче да носи отговорност.

Касим Дал заяви още, че Октай Енимехмедов, който нападна лидера на ДПС, не е нито член, нито е бил официален делегат на форума на новата партия през декември.

„Наистина той е бил на нашия Конгрес, бил е сред гостите, няма го в списъка. За нас беше много важно да проверим дали е в тези делегати, които са били на конференцията. Няма го сред тези 1015 души. Също така ние в Софийски градски съд подадохме над 5000 с подписани декларации членове на партията. И там го няма. Така че той не е наш член, нито е бил делегат на конгреса. Участвал е, явно с някой от гостите е влязъл”, обясни Дал.

Правим политика, никога не сме изповядвали противопоставяне и насилие, допълни той. Като напомни, че при изключването им от ДПС, техни активисти са били бити в Джебел, заради това, че са издигнали плакат срещу агентите в ДПС. „На Демир баба наш активист беше със счупен нос”, каза още той.

Въпрос без отговор - къде били личните охранители на Доган

„Случилото се по думите на Дал показвало липсата на авторитети в България и в политиката. Ние политиците сме виновни, че нещата стигнаха дотук”, коментира още в интервюто си за Дарик Касим Дал.

„Особено един въпрос има, на който трябва да се отговори - винаги тези трима или четирима лични охранители на Доган са около него. Къде бяха тези хора? Оставете всичко друго - защо такъв режим на пропускване, всичко. Най-важното е къде бяха тези хора - личната охрана на Доган. Мисля, че за това никой няма обяснение. Но факт е, че той е най-пазения политик в България”, заяви още той по повод версиите за инсценировка.

Дал: Един агент смени друг, но агент Сава кара влака

Според бившата дясна ръка на Доган смяната на председателя на движението била по-скоро формална. „Един агент смени друг. Агент Павел може да бъде само председател - дали на ДПС или на ТКЗС, но агент Сава кара влака”, допълни Касим Дал.

Той призова още за лустрация и за това хора с агентурно минало да не взимат управленски решения в България. „Трябва да се направи лустрация, иначе още 100 години няма да се отървем от тях. Не е късно - тези хора не трябва да вземат решения”, каза още Дал. Той призна обаче, че вероятно случилото се на конференцията на ДПС ще консолидира електората на движението, особено по-възрастните.

На изборите хората трябва да се определят - дали ще продължат да подкрепят тези зли демони на България, агентите на ДС, или наистина ще заложим на млади, необременени хора, коментира още Касим Дал по темата.

Оттеглянето било формално, Догал щял да получи повече власт

Като един от създателите на ДПС Касим Дал разказа, че още през 1990 година Ахмед Доган е казал, че поема лидерството за година и че ще се занимава с наука. Оттогава на всяка конференция, той правеше този номер, допълни Дал по повод анонсите на Доган за оттегляне от лидерския пост през годините.

„Доган закъсня много с оттеглянето си, той лепна петно на всички етнически турци – не ходи на работа, лъже, той е корумпиран, но под знака да не се разделяме, да бъдем единни доведохме нещата дотук. И аз нося отговорност за това, но трябва да променим това”, каза още един от бившите зам.-председатели на ДПС.

„Забравете, че Доган се е оттеглил от политическия пост. Това е поредния цирк. Как да ти вярват хората когато формулираш за първи път в партийното строителство, аз не знам друг такъв случай, да кажеш пожизнен почетен председател, който ще има последната дума при реденето на листите, ще има последната дума при външната политика, която ще се води от партията, който ще има последната дума за коалиция евентуално. Напротив, по-големи правомощия се дават на този човек, без да носи отговорност. Имахме Боянски сараи, сега имаме и Боянски султан. И той без да се появява с ферманиум ще управлява”, коментира още Дал.

Той нарече „смешни неща” теориите, че турските служби стоят зад нападението на Ахмед Доган. „Недейте с тезите за световна конспирация, за турски служби. Има две партии, които са като скачени съдове в България ДПС и Атака”, допълни още Дал.