Касим Дал: Нямаме държава, щом ДАНС докладва първо в Сараите
Касим Дал: Нямаме държава, щом ДАНС докладва първо в Сараите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Касим Дал, някога най-приближеният човек на сегашния почетен председател на ДПС Ахмед Доган, призна, че е бил истински изненадан от случилото се с Христо Бисеров. „Това е нашата българска политика - алчността и самозабравянето довеждат дотук”, коментира днешният политически опонент на Движението за права и свободи пред Нова телевизия

„Видя се, че нямаме държава, имаме мафия. Една партньорска служба информира ДАНС (за Бисеров, бел.ред.), а ДАНС отива в Сараите. Оттам отзовават Бисеров и сега той да отговаря като обикновен гражданин, вместо като високопоставен политик”, отбеляза Дал. Председателят на Народното събрание, президентът и премиерът е трябвало да бъдат уведомени за сигнала срещу парламентарния зам.-шеф, смята лидерът на Народна партия свобода и достойнство. По думите му показателна била и реакцията на главния прокурор Сотир Цацаров, който също научил късно за случая.

Касим Дал заяви, че Бисеров е бил човекът за поръчки в парламента по отношение на законодателството и извършвал търговия с влияние. Дал припомни, че освен заместник-председател на НС, той е бил и председател на Правната комисия, подготвила Закона за ДАНС. Според Дал високопоставеният представител на ДПС е знаел кой ще бъде избран председател на агенцията. Той е убеден, че Делян Пеевски е предложен за ръководител на контраразузнаването от „Човека в Сараите”.

Касим Дал коментира, че явно Христо Бисеров си е помислил, че всичко му е позволено и е решил да действа зад гърба на Доган. Подобна теза преди време изказа друг бивш представител на ръководството на ДПС - Оман Октай. Според Дал, ако не е имало информация от чужда служба нямало да се стигне до скандала.

Бившият приближен на Ахмед Доган е на мнение, че ГЕРБ са били изиграни от Движението за права и свободи, но са го разбрали в последния момент преди парламентарните изборите. „Хората, които ръководят ГЕРБ - Борисов и Цветанов, разбраха какво им се готви едва в деня за размисъл. Дотогава са смятали, че след изборите ще управляват заедно с ДПС”, каза Касим Дал. По думите му Делян Пеевски е координирал тези отношения. Говорело се също, че сигналът за Бисеров бил на разположение в ГДБОП по времето на Флоров и Цветанов в МВР.

Източник: NovaNews.bg