/ БТА
Да не се пренебрегва българската история и националния интерес за сметка на икономическите интереси с Република Северна Македония (РСМ), призова лидерът на ВМРО и бивш министър на отбраната Красимир Каракачанов.

От партията организираха мирно събиране пред президентството, с която призоваха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента да не се отменя сегашната позиция на България за членството на РСМ в Европейския съюз.

ВМРО на протест пред президентството

"Ако нас сега ни вали дъждът, вас ще ви вали дъжд от камъни и национално презрение, ако извършите предателство", предупреди Каракачанов.

От ВМРО не са против членството на РСМ в ЕС, но настояват да се спазват добрите отношения с нашата държава и да се зачитат правата на българите в западната ни съседка"Трябва РСМ да бъде част от ЕС, но трябва ли да продължава да възпитава гражданите си в антибългаризъм?", запита той.

Каракачанов постави въпрос защо в Скопие е била изпратена външнополитическият съветник на премиера - Весела Чернева, при положение че, според него, тя няма допуск до класифицирана информация.

Демонстрацията на ВМРО ще продължи до приключване на КСНС, за да се запознае със становището на участниците в съвета.

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност

Малко по-късно от ВМРО изпратиха и позиция на партията до медиите:

"За нас Македония не е Северна, Южна, долна или горна. За нас Македония е братска", подчерта зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и обърна внимание на един интересен факт: Партиите, които в момента са на КСНС имат подкрепа на 1,4 млн. избиратели. Тези през 2019 г., които приеха декларацията за Македония, имаха подкрепа на 2,6 млн. българи.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов от своя страна изрази недоумение каква е причината да се прави точно сега този Консултативен съвет за национална сигурност:
"За мен и хората, които ги касае Македония, е важно да знаем - свиква ли се нов форум, защото ако да - това означава, че се прави с цел да се даде възможност да се измъкне новото правителство от нашата рамкова позиция. След празните приказки на този КСНС единствено може да се добави, че от рамковата позиция досега политиката спрямо България от страна на Скопие не се е променила", категоричен беше Каракачанов.

"Тя е станала по-антиевропейска и антибългарска. Да не предавате паметта на нашите предци и да не предавате националното ни самосъзнание и история, традиция и култура, попита още той и подчерта остро, че днес КСНС трябва категорично да подкрепи вече приетата Рамкова позиция.

Българският представител в ЕП Ангел Джамбазки от своя страна отново припомни, че са много малко темите, свързани с българщината, които имат толкова голяма обществена подкрепа, както темата за Македония и обърна внимание, че: Ние, от ВМРО, настояваме лицата, които имат право по закон и Конституция, да свикнат референдум. Българската позиция по отношение на преговорите трябва да бъде подкрепена чрез национален референдум, за да имате силата (бел. ред - управляващите) да преговаряте със Скопие. Зад Вас ще стои истинската българска позиция.

Джамбазки уточни, че ако това не бъде направено от управляващото мнозинство, ВМРО ще инициира референдум.

На мирното събиране, докато тече КСНС, симпатизанти, членове и граждани скандират дружно „И преди, и сега – Македония е българска!“
БТА