/ НС
"Днес отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим и хилядите прекършени животи. С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия представители на интелектуалния, духовния и икономическия елит на България. Но и пред всички онези обикновени българи, чиито мечти, достойнство, бъдеще бяха прегазени брутално от една самозабравена върхушка, дошла на власт с преврат и лъжи". Това е написала във фейсбук профила си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Според нея, колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става нашата отговорност да ги пазим от забрава. 

Защото, смята Караянчева, дори днес ставаме свидетели на "опити за оправдаване на Народния съд и дори призиви да бъде повторен неговият пример. Защото само преди няколко месеца станахме свидетели на атаки срещу политически опоненти под формата на ковчези, черни чували и издигнати бесилки".

Един от най-големите страхове на режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести. Затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест - от дължината на полите до дължината на косите, се казва в текста.

Председателят на парламента подчертава, че едно от големите предимства на демокрацията е обратно - правото на протест. Нека, когато протестираме, да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии, призовава тя. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни, пише Цвета Караянчева.
 

Уважаеми сънародници, Днес отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим и хилядите прекършени животи. С болка...

Публикувахте от Цвета Караянчева в Неделя, 31 януари 2021 г.