/ Георги Димитров
Номинираният за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски проведе среща с ДПС. На нея бяха обсъдени възможностите за съставяне на правителство. И двете страни изразиха единодушно мнението, че България се нуждае от редовен кабинет. 

Среща ДПС и ГЕРБ Габровски Карадайъ
Георги Димитров


"Желанието ми е като един представител на гражданското общество, отдалечен от партийни пристрастия, да помогна за един малко по-нормален тон в политическото говорене. Тон, който е твърде обострен в последните години, тон, който е непродуктивен и тон, който виждаме, в края на краищата, както виждаме, ни вкарва от избори в избори във времена, в които за България се виждат изключително важни решения. Желанието ме, ако успеем, да изградим един екип от професионалисти, хора без ярка политическа окраска, но хора с доказан професионализъм и времена, които да могат да преведат България през тези критични, според мен, следващи месеци, да се избегне в един нов цикъл от предсрочни избори", заяви в началото на срещата проф. Габровски. 

"Ако има нови извънредни избори, ще изгубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а и нови избори са ясен знак, че няма да са последните за годината", заяви още проф. Габровски.

Среща ДПС и ГЕРБ Габровски Карадайъ
Георги Димитров

"На политическия терен виждаме ултиматуми за провеждане на разговори, отказ от разговори, камо ли диалог. Диалогът е много далече. Ние в момента в партийните позиции сме свидетели на ултиматуми да се виждаме, да си говорим. Затова Ви поздравяваме, че поемате в такава сложна ситуация тази отговорност със своя личен авторитет да допринесете за нормалност изобщо в политическата среда и изобщо в средата, в която живеем", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Среща ДПС и ГЕРБ Габровски Карадайъ
Георги Димитров


"За да има кабинет, за нас от ДПС, нормалността е аксиома. Но освен аксиомите, от там нататък трябва да търсим и формулите, затова за нас е много важен елемент и програмата, цели и приоритети на евентуално правителство, включително и персоналният състав", заяви Карадайъ. 

По отношение на персоналния състав на кабинета на проф. Габровски, той отказа да издаде подробности.

"Не би било етично към хората, с които преговарям. Това, което мога да кажа е, че това са професионалисти с добро име", заяви Габровски. 

Това ще е първата и последна среща на проф. Габровски от общо три обявени предварително в програмата за петък. По-рано стана ясно, че поканата му за разговори е отклонена от "Продължаваме Промяната". От партия "Възраждане" обявиха отказа си да отидат на среща още в четвъртък. 

В четвъртък номинираният кандидат за премиер се срещна с представители на парламентарните групи на БСП, „Демократична България“ и „Български възход“.