/ БГНЕС
И от "Продължаваме Промяната" отклониха поканата на кандидата за министър-председател на ГЕРБ проф. Николай Габровски. Вчера от "Възраждане" също обявиха, че няма да обсъждат съставяне на правителство с него. 

За отказа съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова във фейсбук. Там тя сподели официални документи, изпратени от "Продължаваме Промяната" и "Възраждане". "От името на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Ви благодаря за поканата за среща с цел разговор за съставяне на правителство. "Продължаваме промяната" многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща. Готови сме да проведем разговора с Вас в следващ етап и да дискутираме 16-те приоритетни за нас политики в качеството Ви на министър-председател", се казва в писмото, подписано от Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" до проф. Николай Габровски. 

Това, което бих искал да кажа за всички политически партии - хубаво е всички ясно да кажат дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ, или не. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков.

Не трябва да се заиграват с кворума другата седмица, защото рискът просто някой да не се появи и реално да падне кворума, би бил скрита подкрепа, допълни Петков. 

Проф. Габровски е човек, когото ние оценяваме като добър професионалист в своята професия, допълни той. Петков напомни, че писмено са посочили, че ако Габровски бъде избран, биха разговаряли с него по 16-те политики, които са важни за България.

В тези няколко дни, които му остават в мандата, той трябва да се фокусира да говори с партии, които могат да го подкрепят, каза Петков и допълни, че ПП ясно са заявили, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. 

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски насрочи в петък разговори са с три политически формации – „Продължаваме Промяната“, ДПС и „Възраждане“.

От 9:00 часа в зала „Изток“ на Народното събрание трябваше да започнат разговорите с „Продължаваме Промяната“, след това от 10:30 часа са поканени ДПС. За 11:30 часа бе обявена срещата с депутатите от „Възраждане“,но  от партията вече обявиха, че няма да се отзоват на поканата.

В четвъртък Габровски имаше срещи с представителите на „Демократична България“, БСП и „Български възход“.

От БСП изразиха уважение към професионализма на проф. Николай Габровски, но заявиха, че няма да подкрепят оглавявано от него правителство.

В тази конфигурация ние не можем да подкрепим правителство с първия мандат. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на срещата с проф. Габровски.

Нашето убеждение е, че на България е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас да имаме такова, разбира се, при ясни условия и правила, заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев.
БТА