Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски проведе среща с представители на парламентарната група на „Демократична България“.

Срещата се провежда в зала „Изток“ на Народното събрание, а разговорите са част от опитите на ГЕРБ-СДС да намери подкрепа за съставяне на правителство и реализиране на първия проучвателен мандат, съобщи БТА. 

Николай Габровски Демократична България Христо Иванов
БГНЕС


Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС, но ако съставите правителство, ще работим с вас. Това каза Христо Иванов от "Демократична България" на кандидата за премиер на ГЕРБ проф. Габровски, цитиран от БГНЕС.

Да се опитаме да намалим тази радикализация, която е повече от видима и вече продължава доста време, макар и напълно да съзнавам, че това е същността на партийния живот и начинът да се мобилизират гражданите и партийните ядра. Вече е време за по-друг подход. 

Това заяви кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски по време на срещата с представители на парламентарната група на „Демократична България“.

Николай Габровски Демократична България Христо Иванов
БГНЕС


„Надявам се, че заявките, които давам, както и личността ми, ще бъдат отворена врата към консенсус, към повече разбирателство и повече експертност“, посочи Габровски. 

Благодаря, че се съгласихте да се срещнем, макар че обявихте една предварителна позиция. Смятам, че тази първа стъпка на добра воля е доста съществена. Поемам отговорността да се опитам да съставим правителство с опит да се промени тонът, с който комуникираме“, отбеляза още той пред представителите на „Демократична България“. 

Проф. Габровски допълни, че ситуацията, в която се намира страната в момента, не е добра и е с тенденция да се влошава. 

Николай Габровски Демократична България Христо Иванов
БГНЕС


България със сигурност няма нужда от нови избори. Всички си даваме сметка за това. Една от първите ясни причини е Планът за възстановяване и устойчивост. Ако влезем в режим на нови избори, ние няма да можем да гласуваме необходимото законодателство. Казано по прост начин – България ще изгуби средства и то значителни. Ако няма парламент, няма План за възстановяване и устойчивост“, отбеляза още той. 

По думите на Габровски втората важна задача, която той си поставя е работата по темата „Шенген“. „Всички усилия в тази посока и за преодоляване на тази ситуация не са излишни“, коментира кандидатът за министър-председател. 

Като трета тема бих поставил влизането в еврозоната. Става въпрос за ценности и възможността ние да престанем да бъдем втора категория европейци изобщо не е за подценяване“, смята Николай Габровски. 

Николай Габровски Демократична България Христо Иванов
БГНЕС


Той увери представителите на „Демократична България“, че в негово лице ще срещнат единствено подкрепа за работата, която трябва да извърши страната ни за утвърждаването на върховенството на закона. 

„Най-голям шанс да се реализира нещо смислено за България и да не се отиде на избори, на практика има с първия мандат“, каза в заключение Габровски. 

От страната на ГЕРБ-СДС, освен кандидат-премиера, на разговорите присъстват председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. 

От „Демократична България“ присъстват Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Надежда Йорданова.

Николай Габровски Демократична България Христо Иванов
БГНЕС


Проф. Николай Габровски се срещна и с представители на парламентарната група на „БСП за България“ отново в зала „Изток“. Лидерът на левицата Корнелия Нинова потвърди позицията на партията, че няма да подкрепи ГЕРБ в опита за съставяне на правителство.

БСП Корнелия Нинова среща Николай Габровски
БГНЕС

"Ние Ви благодарим за поканата. Изразявали сме многократно своята политическа позиция, и сме тук от уважение към Вас. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с Вас като премиер". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пор време на среща с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Габровски.

БСП Корнелия Нинова среща Николай Габровски
БГНЕС

"Тук сме от уважение към Вас. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Ние имаме дългогодишни отношения с ГЕРБ", добави Нинова.

Именно заради тези дългогодишни отношения към ГЕРБ - аз съм тук в качеството си на гражданин, отговори проф. Габровски.

БСП Корнелия Нинова среща Николай Габровски
БГНЕС

От 17:30 часа е обявен разговор с „Български възход“ в зала „Запад“.

Останалите срещи се очаква да продължат на 9 декември, когато от най-голямата парламентарна група са планирали разговори с „Продължаваме Промяната“ и ДПС.

Заради сериозни разминавания по фундаментални въпроси „Възраждане“ няма да отиде на срещата с проф. Николай Габровски, заяви председателят на партията Костадин Костадинов. 

Николай Габровски Демократична България Христо Иванов
БГНЕС


По време на срещите проф. Габровски ще представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат и ще потърси подкрепа за такъв, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

Проф. Николай Габровски получи папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев на 5 декември.

"Ще разчитаме най-вече на професионализъм, на хора, отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области", обясни пред журналисти визията си за управление номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС.

Проф. Габровски приключи срещите си с партиите, след като се срещна с парламентарната група на "Български възход".

“Надявам се чрез повече дипломатичност и диалог да успеем да потърсим общите точки, за да може България да излезе от кризите, в които се намира и да се избегнат следващи избори”. Това заяви проф. Николай Габровски в началото на разговорите за правителство с "Български възход", предаде БГНЕС.

“В този диалог трябва да се търсят решения за българските граждани, а в това стои целта да се създаде правителство. С умерен тон, ние създаваме условия за диалог, ние сме готови за разговори. Ако първият мандат е неуспешен, ще продължим по реда, защото ние вярваме в идеята България да има правителство при ясни условия и правила. Надявам се, че ще бъдем в състояние да обсъдим на какви принципи ще можем да сформираме правителство”, заяви Стефан Янев лидерът на Български възход.

На първо място трябва да се обединим, защото няма да имаме възможност да реализираме мерките по ПВУ, влизането ни в Шенген, както и Еврозоната- това са приоритетите за нас”, уточни проф. Габровски.

Стефан Янев от своя страна се съгласи с приоритетите на предложения премиер от ГЕРБ. “На базата на тези приоритети ние трябва да започнем диалог за това как виждаме възможността за създаване на коалиция, как ще функционира тя чисто политически, след това как ще се създаде кабинетът - дали експертно или под друг формат. Всичко това трябва да стане ясно. Ние подкрепяме съдебната реформа. Съгласен съм за конституционното мнозинство 160+. Това ще е едно устойчиво мнозинство, което почти по всички въпроси ще може да функционира в интерес на всички граждани. Трябва да градим принципи, по които да се върви напред с аргументи, защото ако няма аргументи и има политически пристрастия, то коалицията няма да е дълготрайна. Ще дадем вид, че може би ще се задълбочат кризите, ако отново има избори. Ние сме готови да търсим решения”, уточни още Янев.