Христо Иванов
Христо Иванов / БГНЕС
Ако има шанс за правителство в този парламент, то е с втория мандат. Това каза в кулоарите на парламента съпредсетаделят на "Демократична България" Христо Иванов.

Кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, колкото и да заслужава уважение, няма да промени позицията на "Демократична България" (ДБ) за отказ от подкрепа на правителство с първия мандат, каза Христо Иванов.

Иванов отново посочи, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. 

Ние продължаваме да смятаме, че ако изобщо в този парламент има някакъв шанс, при цялата сложност на политическия ребус, да се излъчи правителство, от наша гледна точка - това е с втория мандат, каза Иванов. Той декларира, че от ДБ са готови да продължат преговорите с "Продължаваме Промяната" (ПП) за изработване на формула, която би дала някакъв шанс за кабинет на малцинството с втория мандат. Не бива да се подценява колко сложно би било това упражнение, но в крайна сметка те трябва да решат дали приемат тази отговорност или не, коментира Иванов. От ПП заявиха миналата седмица, че няма да реализират правителство на малцинството, ако се приемат промените в Изборния кодекс.   

Очевидно е, че има огромни разделителни линии и недоверие към политическите формации в парламента. Преодоляването на тези натрупвания от разделение е много трудна задача. За съжаление аз не виждам сериозни усилия от нито една формация, президента, включително с тези атаки, които предприема, да успокоим топката и да потърсим начин да преодолеем недоверието, коментира Христо Иванов.
БГНЕС/БТА