Кандидатката за съдебен инспектор укрила имотни сделки и от Сметната палата
Кандидатката за съдебен инспектор укрила имотни сделки и от Сметната палата / снимка: БГНЕС, архив

Единственият кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева не е декларирала пред Сметната палата част от покупко-продажбите и даренията на имоти, около които от началото на годината се вихри скандал.

Това показва съпоставка на декларациите за публичност на имуществото на Тенева, подадени през 2005 и 2006 г., с които "Сега" разполага, с данните от Имотния регистър.

Тенева бе издигната в последния възможен момент от БСП и ДПС, които и след изнесените смущаващи данни за имотите й не оттеглиха подкрепата си. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова е категорична, че Тенева е с "безупречна репутация", а шумът около имотите й е "истерия".

В онлайн регистъра на Сметната палата са декларациите на хората на висши държавни длъжности от 2007 г. насам. "Сега" поиска и получи всички останали декларации, депозирани от Тенева - общо 4. Така излязоха разминаванията между вписаното от Тенева, която е съдия във Върховния административен съд (ВАС), и Имотния регистър.

Според регистъра през януари 2004 г. съдията и съпругът й Георги Георгиев продават на майка й апартамент в столичния кв. "Лозенец" от 75 кв. м за 48 378.80 лв. По-малко от месец след това майка й дарява обратно същия апартамент. През 2005 г. схемата се повтаря с друго жилище в София. То е с площ от 81 кв. м. Съдията и мъжът й го продават на възрастната дама срещу 43 592 лв., а малко след това тя го дарява на дъщеря си.

Тези движения на имоти би трябвало да са декларирани от Тенева. В документа, подаден от нея до Сметната палата през май 2005 г., в който са описани движенията в имуществото й от предходната година, съдията е вписала, че е получила като дарение от майка си 1/2 от апартамента в София, както и 1/3 от апартамент в Бургас от 120 кв. м. В графата "получени доходи над 500 лв." обаче Тенева не е вписала сумата, за която със съпруга й са продали жилището в "Лозенец". Там фигурират единствено 9152 лв., получени от Георгиев от граждански договори, хонорар и наем. Като "средства над 5000 лв." съдията е декларирала 40 783 лв. от заплати, хонорари от арбитраж и наем.

В декларацията, подадена през май 2006 г., фигурират само получените от съпруга й като замяна със "Заводпроект" ЕООД апартамент от 128 кв. м и гараж в София. Няма ги нито парите, получени от двамата за продажбата на апартамента от 81 кв. м, нито дарението от майка й на същото жилище. Вписани са 25 000 лв. и 400 евро от спестявания от нейни трудови доходи, както и 6600 лв. възнаграждения за арбитър и наем. За мъжа й са декларирани 7000 лв. спестявания, както и 700 лв. от наем.

Липсващите данни от декларациите за 2005 и 2006 г. не се появяват и в следващите документи, пращани от Тенева до Сметната палата.