/ ThinkStock/Getty Images
Канадска компания обяви, че придобива 150 хил. декара за производство на канабис в България, съобщи Дневник. В края на миналата година компанията International Cannabis Corp (Интернешънъл кeнабъс корп) е обявила, че придобива 100% от активите на фирмата Balkan Cannabis Corp (Болкън кенабъс корп), която пък твърди, че притежава въпросните терени в България, както и необходимите лицензи за производство на коноп и канабис за медицински цели. Balkan Cannabis Corp е основана от двама черногорци, които месец преди сделката посетили България и останали впечатлени от качествата на тукашната почва и производствената инфраструктура. Според тяхна презентация тукашният район дори може да бъде развит като най-големият производител на коноп за индустриални цели в света. От Министерството на здравеопазването заявиха в съобщение до медиите, че здравният министър не издава разрешения за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа. Същевременно от ведомството отрекоха канадската фирма да им е искала разрешение.
 
Конопът (канабис, марихуана) и активният компонент тетрахидроканабинол са под контрол в България съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), като са включени в Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични - ”Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, припомнят от здравното министерство.
 
Стеван Тафра и Милорад Божович са двамата черногорски съоснователи на Balkan Cannabis Corp, които в презентация обявяват, че в края на ноември 2018 г. посетили България, за да разгледат тукашните възможности, съобщава Дневник. При посещението си двамата огледали земеделски терени на около 35 км. от София. Компанията им е основана в Торонто, финансовият й директор е бившият британски морски тюлен Лоурънс Пембъл, а за оперативната дейност отговаря руснакът Андрей Контяев.
 
Компанията твърди, че притежава 100 в гръцко дружество, 67% - в македонско и 50% в българско. Останалите 50% у нас били на неназован „известен лидер в българската бизнес общност”. Според презентацията компанията притежава и всички необходими лицензи за отглеждане на коноп и канабис за медицински цели у нас. Освен сегашните 150 хил. декара, от Balkan Cannabis Corp твърдят, че след процедурата по придобиването им от страна на канадците от International Cannabis Corp, планират да се сдобият и с допълнителни 15 хил. хектара българска земя.
 
Новосъздадената компания щяла да види бял свят не по-късно от март тази година, а в близките 3 години пък планирала сериозно навлизане и в Западните Балкани, Германия и Чехия.
 
В съобщението за сделката до борсата се цитира и проучване на Световната банка, което твърди, че около 1/3 от територията на България е много плодородна и представлява „уникална възможност за отглеждане на коноп”. Над 1/3 от населението на България пък било над 55-годишна възраст и страдало от непропорционално голямо количество заболявания, като например артрит. Медицинския канабис и подобните му продукти пък спомагали за облекчаване на въпросните състояния, което по сметки на компанията засягало пряко 2,3 милиона българи.
 
От компанията допълват, че първоначалната инвестиция в тукашното начинание щяла да бъде приблизително 12 милиона канадски долара.
 
У нас издаването на разрешения за отглеждане на канабис зависи пряко от земеделското, вътрешното и финансовото министерство. По-късно през деня от здравното министерство отрекоха канадската компания да е искала официално разрешение за отглеждане на коноп у нас.