Калфин: Лондон и Триполи не са преговаряли за медиците и „Локърби”
Калфин: Лондон и Триполи не са преговаряли за медиците и „Локърби” / Снимка: Sofia Photo Agency
Без паспорти с био-метрични данни България няма да може да ходи безвизово в Америка. До края на годината се очаква да започне издаването на такива. Това каза министърът на външните работи Ивайло Калфин в предаването в предаването „Седмицата” на Дарик радио. Той коментира това в отговор на въпрос какво пречи да бъдат премахнати американските визи за българи.

Калфин, който ще посрещне американския президент Джордж Буш утре при идването му в България, каза, че очаква да бъде запазена силната подкрепа от американска страна относно петте български медицински сестри в Либия.

Относно публикациите във вестник „Хералд”, който излиза в Глазгоу, че либийските власти са обсъждали с Великобритания прехвърлянето на атентатора от Локърби Абдел Басет Али ал Меграхи в Либия, където да доизлежи остатъка от присъдата си, в замяна на освобождаването на българските медици и палестинския лекар, Калфин беше категоричен: „Няма такова нещо. Такива преговори не са водени”.

По отношение на американския противоракетен щит, Калфин коментира, че това е американска програма и ще пази американска територия. Той допълни, че Съединените щати, от гледна точка на защита именно на тяхната територия, изчисляват къде е най-подходящо да се изгради подобна защита. „Това, което е общото с България, е, че този щит трябва да бъде включен в системата за защита на НАТО”, подчерта външният министър.