/ БТА
Това кога "черната кутия" на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

"Не мога да кажа нищо повече от това, което вече всички знаят - че "черната кутия" е все още в България, че тя има поражения от удара в морето и поради тази причина има известно компрометиране на самото съдържание. Това слушам по медиите и от докладите, които бяха направени в "Граф Игнатиево" от специалистите", каза Стойков.

Обявиха най-вероятната причина за авиоинцидента с МиГ-29 край Шабла

На въпрос защо не е изпратена все още в Русия, той каза, че доколкото знае има някакви процедурни проблеми по нейното изпращане. Стойков не се ангажира какви са те и със срок за изпращането на устройството.

"Наистина сроковете бяха прогнозни, без да бъдат известни затрудненията, които ще се получат с изпращането й в Русия, каза ген. Стойков, който не се ангажира какви са тези затруднения. Разбирам тъгата и всички съпътстващи чувства, които предизвиква тежката загуба, включително и за семейството, и мога само да бъда съпричастен към тяхната тъга", каза ген. Стойков в отговор на въпрос за интервю на съпругата на загиналия при падането на изтребителя пилот.

Военен самолет на ВВС падна край Шабла

Загинал е пилотът на изтребителя, който падна край Шабла

"Ние получихме резултатите от инспекцията към Военна полиция и там прочетохме техните заключения. Не мога да кажа нищо повече от казаното там", каза ген. Стойков, попитан за действия относно участвалите в управлението на полета. Оттук нататък текат и други проверки, освен тази, свързана с проверката от инспекцията за безопасност на полети към Военната полиция, каза Стойков на въпрос защо не се говори за наказания.

"Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и някакви предприети мерки", добави той.

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29 (ВИДЕО)

"Предизвикателствата са много, нека да бъде обявен първо кабинет, да видим кой ще бъде новият министър и ние ще го запознаем, военната експертиза ще свърши всичко в кратки срокове, за да го въведем в обстановката бързо", посочи ген. Цанко Стойков в отговор на друг въпрос.

Днес той участва в тържествения ритуал във Военната академия, където осем офицери от Випуск "Георги Стойков Раковски" 2021 - I-ва смяна получиха своите дипломи. Офицерите випускници са от специалността "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили". От тях един военнослужещ е от Китайската народна република и един - от Република Северна Македония. Всички офицери завършват с отличен успех. Първенец на випуска е капитан I ранг Петко Якимов. Трийсет студенти, завършили обучението си в професионалните направления "Национална сигурност" и "Психология" в различни специалности на факултетите "Национална сигурност и отбрана" и "Командно-щабен", също получиха своите дипломи. С отличие завършват 14 студенти. Магистър Николай Кисьов, студент в редовна форма на обучение от специалността "Национална сигурност и отбрана", е първенец на Випуск "Георги Стойков Раковски" 2021 - I-ва смяна.

Съпругата на загиналия пилот на МиГ-29: Посочената основна причина всъщност не е основна
 
БТА