/ БГНЕС, архив
Какви спестявания и имоти декларира властта?
98425
Какви спестявания и имоти декларира властта?
  • Какви спестявания и имоти декларира властта?
Премиерът Бойко Борисов е декларирал за миналата година над 53 хил. лева налични парични средства. Те са от заплата, обезщетение за неизползван отпуск и спестявания, декларирани в предходни години. Министър-председателят е посочил годишна данъчна основа от трудови доходи от близо 84 хил. лева за миналата година.

Над 104 хил. лева годишна данъчна основа от трудови доходи за 2017 година е декларирал президентът Румен Радев, който има налични 8000 лева. Президентът има 14 600 лева на депозит от заплати, а той и съпругата му са декларирали съответно над 18 000 и над 6600 лева отчисления от заплата в универсални пенсионни фондове. Това сочат имотните декларации на Борисов и Радев за миналата година от регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности, на страницата на КПКОНПИ.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заедно с мъжа си Андрей Йотов има спестявания в размер на над 885 хиляди лева, повечето от които са декларирани през предходни години.

БГНЕС
 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и съпругът ѝ Ангел Захариев имат декларирани близо 190 хил. лева в банки, като външният министър е спестила 5100 лева от заплати. През миналата година двамата са въвели в експлоатация къща в София, придобита 10 години преди това, чийто строеж се посочва, че е бил на стойност от близо 175 хил. лева. Двамата са продали и земя в Гърция за над 117 хил. лева.

БГНЕС

Вицепремиерът Валери Симеонов е с посочил над 156 хил. лева налични средства от заплата в декларацията за миналата година. Правосъдният министър Цецка Цачева  е декларирала 186 000 лева в банки от трудови правоотношения, наеми и продажба на имоти, които са посочени и в предходни декларации.

Бившият министър на културата и настоящ депутат Вежди Рашидов пък си е купил през 2017-а година етаж от къща в София за близо 200 хил. лева. Лидерът на „Воля” Веселин Марешки е декларирал 2,2 милиона лева от дивиденти на съпругата си Светлана. Марешки е ползвател две коли „Бентли” и две „Ауди А8”, става ясно от декларацията му.

БГНЕС, архив

На неустановен брой коли "Мерцедес", "Ауди" и "Лендроувър" пък е декларирал, че е ползвател под наем депутатът от ДПС Делян Пеевски. В декларацията му за миналата година той е посочил още 2 апартамента в София, за които плащал по 6000 лева годишен наем, къща в София – с над 105 хил. лева годишен наем, както и офиси в София, Велинград и Пазарджик под наем. Доходи от над 37 милиона лева от дивиденти е декларирал Пеевски.

Главният секретар на МВР Младен Маринов през 2017-а пък е продал автомобила на съпругата си „Рено Меган” за 500 лева. Двамата имат и ипотека на стойност 75 хиляди евро.

Регистърът на лицата, заемащи висши публични длъжности