390 милиона лева заделя държавата за надбавки за всички деца.

Борисов: От догодина всички деца ще получават детски надбавки

В бюджета за следващата година управляващите разписаха отпадането на подоходния критерий. Така семействата с едно дете ще получават 40 лева, за 2 деца - 90 лева, за 3 - 135 лева.

Все още не е ясна и не е разписана  процедурата, по която ще минават всички родители от 1 януари, за да могат да получат по сметката си финансова помощ от държавата, предава NOVA.

Като майка на 10-годишен син Петя никога не е получавала детски надбавки. Защото макар и с малко е надвишавала тавана за отпускане на тази социална помощ. „Получавала съм само майчинство 2 години. Детски надбавки не съм получавала, защото бях осигурена на по-висока заплата. За това не ми се полагаше”, обяснява Петя Жабилова.

Освен Петя помощ от държавата за отглеждане на дете не получават и родителите, които не отговарят на сега действащите правила. „Месечни помощи за отглеждане на деца до завършване на средното образование, но не повече от 20-годишна възраст, получават родителите, които  живеят постоянно и отглеждат децата си в страната.

Сачева предлага да отпадне подоходният критерий за детските надбавки

Децата посещават редовно учебните занятия и имат направени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи”,
обясни Павлинка Дупчева, главен експерт в Агенцията за социално подпомагане.

Най-голямата пречка пред родителите до момента беше именно подоходният критерии. Сега, с отмяната му, пари трябва да има за всички. Все още обаче няма никаква яснота какви документи ще трябва да подаваме от 1 януари, за да вземем тази помощ.

В момента ситуацията изглежда така - помощта се получава, ако родителите подадат декларация в агенцията за социално подпомагане по настоящ адрес. Дали редът ще остане същия, или заради това, че реално ще бъдат засегнати всички семейства процедурата ще се облекчи, предстои социалните власти да решат.
nova.bg