„Предлагаме да няма подоходен тест и за помощта за 1 и 8 клас. Предлагаме помощта да стане 300 лева, а не 250 лева, както е в момента”. Това обяви социалният министър Деница Сачева пред NOVA.

В бюджета за следващата година ще бъде заложено и всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават всеки месец детски надбавки. Това решиха вчера на заседанието на Министерския съвет. Така семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., а семейства с три деца – 135 лв.

Борисов: От догодина всички деца ще получават детски надбавки

Към момента всички семейни помощи за деца са около 572 милиона лева. Отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 милиона на държавата. Предложенията били направени още преди избухването на корона-кризата, обясни социалният министър и отхвърли съмненията, че това е предизборен ход.

„Нека първо бъде приет бюджетът за следващата година, после ще спуснем указания как ще става получаването”, заяви Сачева.

Сачева предлага да отпадне подоходният критерий за детските надбавки

„Помощта за 1 клас се получава от около 44 000 деца, а общо едно поколение деца е средно около 60 000. От социалните служби ми обясниха, че много родители се осигуряват на минимума, за да попаднат в тази помощ”, каза социалният министър.

80 са вече одобрените родители, които да получат помощ от 600 лева. Парите се отпускат от държавата за родители, които не могат да ходят на работа, а трябва да гледат децата си, които са под карантина.
NOVA