/ Istock
На 3 март политически лидери честитиха празника на българите - 146 години от Освобождението.

Премиерът акад. Николай Денков участва в официалната церемония по издигане на българското знаме в София.
 

"Днес е ден, в който трябва да се обединим, всички да празнуваме Националния празник и да говорим за това, което ни обединява", заяви той. 

Президентът Румен Радев произнесе реч пред Паметника на свободата по повод Националния ни празник 3 март.
 


Президентът Радев по повод 3 март: Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи

„Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на Националния ни празник. Тук на увенчания с вечна слага връх подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо, с войните от армията на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България”, заяви Радев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков честити Националния празник от Шипка.
 


"Днес е ден на памет. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, днес е ден за памет, благодарност и разбира се национална гордост".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника "Майка България" във Велико Търново.


"За мен беше огромна чест днес да поднесем цветя пред паметника “Майка България” заедно с младежите от ГЕРБ - Велико Търново. Гордея се с тези млади хора, защото голяма част от тях бяха със своите дечица. С личен пример към децата се възпитава родолюбие и почит към историята! Честит празник!", заяви Борисов.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също честити Националния празник 3 март.

"Да бъдем единни в името на силна, европейска България и нейния народ! Честит Национален празник!", написа той.

Честит празник, свободни българи! Васил Левски, Христо Ботев, българите загинали в Априлското въстание, опълченците на Шипка и хилядите знайни и незнайни български воини, които са бленували да бъдат свободни и са дали живота си за свободата на България", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков.

„Честит национален празник, българи по целия свят! Честит 3 март - Ден на свободата! Поздрав от Шипка. Тук сме хиляди, за да отдадем почит на героите, проляли кръвта си в Руско-турската освободителна война в името на България. Днес показваме, че сме народ с памет, който помни миналото си, предава го на деца и внуци и никога няма да пренапише историята си. Ние сме народ с достойнство, което не може да бъде заличено.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от Паметника на свободата на връх Шипка.



Кметът на София Васил Терзиев честити Трети март във Фейсбук. "Честит ден на Свободата!  Най-добрият начин да почетем свободата и делата на тези, които са я извоювали, е да се борим всекидневно за нея. И да не забравяме, че не е даденост", написа той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня