Председателят на Народното събрание Росен Желязков честити националния празник на връх Шипка.

"Този връх днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България", заяви той. Честването е под патронажа на председателя на парламента, който се преклони пред паметта на защитниците на върха и поднесе венец в криптата на Паметника на свободата.

146 години от паметния 3 март, в който Санстефанска България сбъдна въжделенията и мечтите на поколения българи за обединена, свободна и горда България, отбеляза в словото си Росен Желязков. Независимо, че тези очаквания са били попарени няколко месеца по-късно, националният идеал е останал и се е превъплътил в Съединението на България и в обявяването и провъзгласяването на Независимостта, заяви той.

Желязков посочи, че връх Шипка е място, което е символ и олицетворява националната гордост, националния идеал, жертвоготовността на българите за освобождението на Отечеството. Той цитира откъси от одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“ и подчерта, че връх Шипка е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци и където земята е пропита с кръвта им, както и тази на руските войни, на войните от Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус. Тази земя е символ на стремежа за свобода, за единство, за национална гордост, заяви той.

"Днес е ден на памет. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, днес е ден за памет, благодарност и разбира се национална гордост",  каза Желязков по-рано пред журналисти в град Шипка, където, в храм-паметника “Св. Рождество Христово”, бе отслужен благодарствен молебен от Старозагорския митрополит Киприан.

"Това е ден, в който българският национален идеал за свобода, за национален суверенитет, е реализиран по своя исторически справедлив начин. Както казах, не е ден за политически спекулации, затова всички изкушения да се правят релации с онзи исторически момент преди 146 години би било нелепо", добави Желязков.

Желязков посочи, че в този ден празнуваме Освобождението на България навсякъде, където има и един българин по света.  

Старозагорският митрополит Киприан каза, че всякога трябва да помним Освобождението на България като знаменателна дата в нашата история, в която сме благословени от Бога, че имаме своя суверенитет и своята независимост. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Антова, Ралица Стефанова/БТА