/ БГНЕС
Полицията с мерки за съдействие на българските граждани, които нямат валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас за местния вот на 27 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Става дума за хора, чиито документи са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност.
 
Служителите от звената на дирекцията при СДВР и ОДМВР ще работят и на 27 октомври 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа и ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове.
Гражданите, които вече са подали заявление за нова лична карта, ще получат новите си документи по-бързо от предвидения стандартен срок. В случай че не може да бъде издаден до деня на кметските избори, тогава МВР ще издава удостоверения, в зависимост дали става за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични документи.
 
За да бъде получено въпросното удостоверение обаче, гражданите трябва да попълнят заявление в СДВР, ОДМВР или РУ. Те се издават след приемане на заявление за издаване на нов документ.

ЦИК: Местните избори ще са най-тежките досега
 
За втория тур на изборите същата процедура трябва да бъде повторена, тъй като те са еднократни.
 
 
МВР, пресцентър