Кадиев: Така и не разбрах защо искат да ме изключват
Кадиев: Така и не разбрах защо искат да ме изключват / снимка: БГНЕС
Кадиев: Така и не разбрах защо искат да ме изключват
80395
Кадиев: Така и не разбрах защо искат да ме изключват
  • Кадиев: Така и не разбрах защо искат да ме изключват

Георги Кадиев не тълкува решението срещу неговото изключване от групата на БСП като бламиране на председателя на партията Михаил Миков. В интервю за Дарик след заседанието на парламентарната група депутатът подчерта, че изходът от тайния вот, при който два гласа не достигнаха, за да бъде изключен от групата, е една от малкото положителни новини, които БСП е създала през последните месеци.

Кадиев не смята да оттегля проекта си за промени в Изборния кодекс, довел до драстичното предложение за изключването му, като призна, че тази промяна и без това няма шанс да мине през пленарна зала.

„Тлеенето на темата за „подкупите" в БСП и липсата на ясни отговори унищожава доверието в партията с бърза скорост", подчерта обаче Георги Кадиев.

Два гласа не достигнаха да изключат Кадиев от групата на БСП

„Така и не разбрах защо искат да ме изключват. Ако беше заради законопроекта, тогава защо не изключат Михаил Миков, който е гласувал същия законопроект в минали парламент? В момента, в който съм внесъл законопроекта преди близо месец, аз идея нямах, че Бриго Аспарухов ще даде онова интервю и ще се говори за подкупи и така нататък. Очевидно, че се навързаха няколко скандала и влизането от скандал в скандал според мен е категорично сценарий за въвличането на БСП в модела СДС и затова призовах всички на няколко пъти да не се занимаваме с тези скандали. Дори според мен и такъв така наречен „пленум на истината" е напълно излишен в момента, отлюспването на всякакви хора - също. Ние без друго нямаме кой знае колко хора, а ако започнем и да ги отлюспваме...", коментира Кадиев.

Според Кадиев в момента партията трябва да има пълна концентрация върху местните избори и по никакъв начин не иска неговият законопроект да бъде слаган в един кюп с всички тези скандали. „Защо трябва да подаряваме тази кауза на ДПС? Напротив, моето послание към българските турци и към малцинствата в България е, че и другите партии се грижат за техните права и съответно искат и техните задължения - да знаят български език, да ходят на училище, да работят", каза Кадиев.

По думите на депутата този законопроект си е изиграл ролята и му е пределно ясно, че той няма да мине през пленарна зала. „За мен беше важно да се повдигне въпросът. Ясно ми е и че обществото не е готово да го приеме в този момент. Най-лесно ми е да напусна БСП и да се правя на Велизар Енчев, само че аз винаги съм искал да променям БСП", коментира още Георги Кадиев.

Той допълни, че не знае кои са 14-те човека, които са гласували за него. Но припомни, че Ангел Найденов, Мая Манолова и Драгомир Стойнев обявиха публично, че са против неговото изключване. Кадиев се надява, че мотивът не е бил „да натрием носа на Михаил Миков" или „да натрием носа на Георги Кадиев".

„Режимът какъвто е към мен, такъв трябва да е и към всички останали. Защото съгласете се, тези, дето са давали подкупи, а пък аз, дето съм внесъл един обикновен текст, изведнъж съм подсъдим", каза Кадиев. Според него партийното ръководство трябва да намери начин да затвори темата и отговори от типа „не коментирам" и „който ги говори, той да обяснява" не вървят. „Хората чакат ръководството да обясни, защото то е било там - там са били Михаил Миков, Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев, там е бил Сергей Станишев. Това са хората, които трябва да затворят темата по един или друг начин", каза Георги Кадиев.