Два гласа не достигнаха да изключат Кадиев от групата на БСП
Два гласа не достигнаха да изключат Кадиев от групата на БСП / снимка: БГНЕС, архив
Георги Кадиев
80385
Георги Кадиев
Красимир Янков
  • Георги Кадиев
  • Красимир Янков

БСП остави Георги Кадиев в парламентарната си група. Два гласа не стигнаха на социалистите да изключат Кадиев от редиците си. По правило 2/3 от цялата парламентарна група са необходими за това решение.

Днес в подкрепа на изключването на Кадиев обаче вместо необходимите 26 гласа са гласували 24 народните представители, обяви след края на гласуването депутатът от БСП Красимир Янков.

„Според правилника на ПГ на „БСП-Лява България” са необходими 2/3 от членовете на парламентарната група да заявят воля за изключването на член на групата. От проведеното гласуване имаме един колега, който не се включи, той е в командировка, от останалите 38, включително и Георги Кадиев участва в гласуването, има 24 колеги, които са поискали изключването му и 14, които са против. Според правилника не се събират 2/3 от необходимите гласове и Георги Кадиев остава част от парламентарната група”, посочи Янков.

„От тук нататък остава неговата воля, след като има гласуване, което се е провело по негово искане, тайно, и то е приключило”, допълни той.

Георги Кадиев
отчете, че това гласуване е било един стрес тест за левицата. Той призна, че остава депутат от БСП.

„За мен това е единствената положителна новина, която успяхме да създадем последните няколко месеца. И тя е, че БСП не тръгва по пътя на отлюспването на хора, а тръгва към приобщаването на хора и признаването на различни мнения. Затова казах, че това гласуване е ключово, не заради мен”, коментира Кадиев.