Кабинетът предложи Меглена Плугчиева за посланик в Швейцария
Кабинетът предложи Меглена Плугчиева за посланик в Швейцария / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кабинетът предложи депутатът от БСП Меглена Плугчиева за посланик в Швейцария
51248
Кабинетът предложи депутатът от БСП Меглена Плугчиева за посланик в Швейцария
  • Кабинетът предложи депутатът от БСП Меглена Плугчиева за посланик в Швейцария

Правителството предложи народният представител от БСП Меглена Плугчиева за посланик в Швейцария. Кабинетът реши да предложи на президента Росен Плевнелиев нови седем кандидатури за посланици на България - петима са кариерни дипломати, Таня Димитрова е областен управител на Ямбол, а последното предложение е Меглена Плугчиева. Преди да стане депутат тя беше посланик в Германия, а след това и вицепремиер в кабинета на тройната коалиция. В периода 2001-2004 година Плугчиева беше заместник-министър на земеделието и горите в кабинета на Симеон Сакскуборгготски.

Нормалната европейска практика е да има надпартиен подход при вземане на такива решения. Мога само да бъда благодарна

- Меглена Плугчиева, депутат от БСП

Правителството предлага бившият вицепремиер в кабинета "Станишев", отговарящ за усвояването на еврофондовете, да наследи на поста Атанас Велчев. Пред Дарик Меглена Плугчиева обясни, че още при влизането в българския парламент открито е заявявала, че не се чувства на място в него и иска да продължи дипломатическата си кариера.

„Не смятам, че трябва да има такъв прочит на крайно противопоставяне. Дипломатическата работа е работа за страната и е надпартийна. Това е възможността, чрез която аз мога да дам своя принос. Това е нормалната европейска практика - да има надпартиен подход при вземане на такива решения. И пак казвам, мога само да бъда благодарна", коментира Плугчиева.

Лидерът на БСП Сергей Станишев каза от своя страна, че Плугчиева би се справила много добре като посланик и допълни, че не може да става дума за разменна монета за скандала с дървесината. Именно Плугчиева първа заговори, че наредба на земеделския министър Мирослав Найденов изправя пред фалит малките фирми в сектора.

Меглена Плугчиева бе единственият депутат от БСП, който гласува „въздържал се" за състава на кабинета "Борисов" на 27 юли 2009 година след парламентарния вот. Тогава тя се аргументира така:„ Смятам, че това е начин да се даде шанс на правителството и си запазвам правото да бъда обективна и изключително строга опозиция, когато се налага, а ако се налага - и да го подкрепя. Няма да се въздържам никога да критикувам открито, смело и директно, независимо кой е". През лятото на 2009-а тя се възпротиви на структурата на правителството, защото беше на мнение, че трябва да има човек, който да наблюдава как се харчат европейските пари. През март 2010 година Томислав Дончев положи клетва като министър, отговарящ за управлението на средствата от ЕС.