Кабинетът действа хаотично в здравната система според БСП
Кабинетът действа хаотично в здравната система според БСП / снимка: БГНЕС

БСП е против хаотичните и дестабилизиращи здравната система действия на правителството. Това се казва в официална позиция на Националния съвет на партията по провежданата от управляващите политика в здравната сфера. Социалистите настояват да се прекратят действията, предизвикващи умишлен фалит на болници, чрез груб административен натиск и финансов произвол. Според левицата се увеличават корупционните практики, нерегламентираните плащания и натиск върху пациентите на различни нива в системата. БСП пита правителството каква е крайната цел на разгрома на здравната система - скрита приватизация или тотална ликвидация на здравеопазването, водеща до геноцид на българския народ. Левицата настоява да бъде осигурен равен достъп до здравни услуги. Както стана ясно БСП иска да бъде въведен статут на защитена болница, а средствата за извършените дейности на лечебните заведения да бъдат изплащани своевременно.

Социалистите настояват да бъде актуализиран бюджета на Националната здравно-осигурителна каса чрез разблокиране на резерва в БНБ. Председателят на здравната комисия говори от името на министъра, а министърът - от името на Здравната каса, разкритикува водената политика председателят на съвета по здравната политика Емил Райнов. По думите му, вече никой не знае кой задава политиката в здравната сфера. Може би в центъра на системата не стои пациентът, а финансовият министър с фикс-идеите си да крепи дефицита с цената на всичко, дори с цената на здравето на българските граждани, допълни Райнов.

На пленума е започнал диалогът за подготовката на партията за президентските и местните избори, съобщи Катя Николова от БСП. Партията си е набелязала до юни да бъдат изготвени стратегия и правила, които да бъдат за номиниране на кандидатите и досегашните кметове и съветници. До края на годината да има набор от кандидати и съветници, в началото на следващата да бъдат посочени, предвижда БСП. От партията обясниха, че на този етап нямат решение дали да се явят самостоятелно на изборите или да търсят партньори.

Доверието на българските граждани към съдебната власт не е високо, очакванията към нея са много по-големи и в защитата на правата на гражданите, и в противодействието на престъпността, включително организираната, заяви Янаки Стоилов, но уточни, че това не би могло да бъде повод за дискредитиране на съдебната власт. По думите му,  особено важно е съдебната власт да се ръководи само от закона, а не от внушенията на някоя от останалите институции.

На пленума е била приета и декларация на Националния съвет на БСП. От партията заявяват, че се противопоставят на масови уволнения в държавната администрация. Те се извършат на принципа "вкупом ги назначавахте, вкупом ще ги уволняваме", по предварително изготвени списъци и без съобразяване със законите, се казва в декларацията на левицата. БСП се противопоставя и на "безпрецедентните действия за наказателно преследване на ръководни кадри на бившето управление".

В декларацията се засяга и въпроса с наложената от прокуратурата гаранция в размер на 50 000 лева на бившия социален министър Емилия Масларова. Определената мярка за гаранция от по 50 000 лева се разминава с всички приети критерии за съдебната практика у нас и европейските страни и цели унижаването и "притискането" на обвиняемите лица. Според левицата е станало практика присъди да се издават от министри и политически лидери, да се настройва общественото мнение, да се фабрикуват обвинения и процеси. БСП декларира, че ще се противопостави на всички опити за политически преследвания и ще бъде осигурена защита на всички необосновано репресирани.