/ iStock/Getty Images
Само в един от складовете на една от проверените фирми са открити над 6 тона месо
Иззеха над 50 тона месо с изтекъл срок на годност от складове в Плевенско, съобщиха от полицията.

Близо 30 хил. кг храни са унищожени след проверки на БАБХ през май

Контрол за незаконно съхраняване, продажба на месо и производство на кайма и други месни продукти бе цел на специализирана операция с участието на служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Първо районно управление-Плевен, съвместно със служители на ОДБХ, Дирекция "Фискален контрол" в НАП и Митническото бюро.

В хода на активните действия, проведени от 6 до 14 февруари в Плевен, са извършени проверки на складови помещения и складове за търговия на едро с хранителни стоки, с удостоверение за регистрация по Закона за храните.

Откриха 60 тона негодна храна при акция в София и 9 области, сред които и Добрич

В някои от обектите инспектиращите отчели наличието на монтирани хладилни камери, други се оказали гаражи, в които е складирано месо, кайма, месни изделия, брашно, яйца, рибни консерви, майонеза, пастет, безалкохолни напитки, бира и други хранителни стоки, различни съоръжения и машини за преработка на месо.

В рамките на операцията са проверени и заети с дейности по производство на кайма, както и машини и съоръжения за пакетиране на месо, кайма, готови етикети, тарелки, оцветител за кайма, протеини и други.

Откриха 60 тона хранителни стоки с неясен произход или изтекъл срок на годност

В един от складовете са установени 63 литра течност, наподобяваща ракия,
като количеството е иззето от служители на Митническо бюро. В един от основните складове на фирма са установени около 6255 кг месо с изтекъл срок на годност.

В останалите складове са намерени близо 50 тона месо - свинско, пилешко, риба и агнешко, като част от него е с изтекъл срок на годност - според данните върху етикетите, а друга част от месото е без маркировка и етикети.

Агенцията за храните иззе 48 кг месо от Фестивала на рибата и виното

Складовите помещения, в които е открито месо и/или местни продукти, но нямат удостоверения за регистрация по Закона за храните, са запечатани от служители на ОДБХ-Плевен. Месото е описано и запечатано.

Предстои унищожаването на установените хранителни продукти. За случая е уведомен прокурор и е образувана преписка. Проверката продължава под контрола на прокуратурата.