Нови мерки в борбата с Covid-19 ще предложи Националният оперативен щаб, стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерския съвет. 

„Предложените мерки засягат много сектори от българската икономика и живота на българите. Ще ги внеса на обсъждане в Министерски съвет, Министерски съвет ще вземе решение и аз ще издам заповед. Мерките ще влязат в сила от петък – 27 ноември", обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Днес на обсъжданията при премиера докладвахме цялата актуална обстановка в страната. Не сме обмисляли детайли, които касаят работата на всеки един сектор. Казах ви какви са принципните ни предложения. Тях предстои да ги обсъждаме с всички секторни министри дума по дума, за да можем да анализираме всеки един детайл“, уточни проф. Ангелов.

"Време е с дистанция отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, дори да се страхуваме за доходите си. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да се намира тя. Няколко седмици ще са равни на хиляди спасени животи. Всички имаме нужда, и вярваме, и знаем, че ще посрещнем светлината в семействата си за Коледа", каза в емоционалното си обръщение здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов ще предложи удължаване на извънредното положение с 4 месеца до края на месец март.

Ще бъдат преустановени всички занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

Преустановяване ще има на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси , културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества.

Забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове ще бъде удължена. 

Работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др ще бъде преустановена. Те ще могат да работят само за доставки на храна по домовете.

Ще бъде преустановена и работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

Провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии също ще бъде преустановено. 

Няма да има ограничения в дейността на обществения транспорт.

Костадин Ангелов се ангажира, ако получим обнадеждаващ резултат, за празниците мерките да бъдат свалени, а първите резултати се очакват още след 8 дни. "Ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим разхлабването на мерките след 21 дни", обеща Ангелов.

От думите му стана ясно още, че въвеждане на КПП-та няма да има, защото мярката се е доказала като неефективна. Според него е най-важно да се ограничи дифузното разпространение на коронавируса. 

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота“, заяви здравният министър.