Изпращат на задължителна детска градина 4-годишните от 2016-а
Изпращат на задължителна детска градина 4-годишните от 2016-а / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Изпращат на задължителна градина 4-годишните през 2016-а
54201
Изпращат на задължителна градина 4-годишните през 2016-а
  • Изпращат на задължителна градина 4-годишните през 2016-а

Четиригодишните деца да посещават задължително детска градина от учебната 2016-2017 г., предвижда проектът на Закон за предучилищното и училищното образование, който се обсъжда на първо четене в парламента вече трети час. Освен това се въвежда нов подход при оценяването на децата. При най-малките - от първи до четвърти клас, отпадат количествените оценки, за да се избегне излишният стрес.

Учениците от пети клас ще могат със сигурност да преминат в шести, дори ако имат двойка по някой от предметите. Те обаче ще трябва да са изкарали минимум „Добър 4” по всички останали дисциплини. Възползвалите се от тази възможност деца ще трябва все пак да вземат поправката си през следващата година, предвижда още проектът. От опозицията разкритикуваха закона.

„Лесно е да правиш упреци, когато 20 години не си си мръднал пръста и тази зала не е чула за образование. Понякога, когато се изказват някои колеги от опозицията, ми се ще да възкликна „Благодаря, учителю” или „Докога, учителю”. Нека не се изживяваме като коректив от първо лице. Предстои най-трудната задача - този нов дух на закона да зарази вас и българската общественост”, заяви от трибуната Снежана Дукова от ГЕРБ.

„Малко изказвания могат така силно да ме разчувстват, но с едно не съм съгласен, и моля да го имаме предвид при обсъждане на настояшия законопроект. Нека да не партизираме темата. Това, че го е имало закона в предизборната програма на ГЕРБ е нещо хубаво, но това беше през 2009 г. Моето дете като ходи на училище не го питат в коя предизборна програма е - на ГЕРБ, на „Атака”, на ДПС. Питат го дали е готово за живота или не е, какво му дава училището и какво не му дава”, каза председателят на образователната комисия Огнян Стоичков.

„Между първо и второ четене ще предложим радикални промени в статута на майчиния език. Ще искаме законова гаранция майчиния език да се изучава минимум четири часа седмично, именно защото смятаме, че е крайно време този въпрос да реши”, акцентира в изказването си Лютви Местан от ДПС.

Изпращат на задължителна детска градина 4годишните от 2016а
netinfo


„Абсолютно съм съгласен с вас, че интеграцията в Европейския съюз, изисква доброто владеене и на българския, и на майчиния език. Но не съм убеден във вашия прочит, че проектозаконът поставя някакви ограничения. Тъкмо обратното. Поне аз докато съм министър винаги ще съдействат за това, което вие казвате - по-високо качество на майчиния език”, отговори му просветният министър Сергей Игнатов.

Със законопроекта се въвежда и нова образователна структура в системата на училищното образование - основна образователна степен с два етапа: начален (1-ви - 4-ти клас) и прогимназиален (5-ти - 6-ти клас), и средна степен с два етапа: първи гимназиален етап (7-ми - 10-ти клас) и втори гимназиален етап (11-ти и 12-ти клас).

Създава се нов вид училище - обединено (от 1-ви до 10-ти клас). Поетапното ще бъде въведена целодневна организация на учебния ден от 1-ви до 7-ми клас. Предвижда се държавна помощ за частните училища и детски градини. При подготовката на закона от министерството обясниха, че субсидията ще бъде равна на единния разходен стандарт, който получават и държавните и общински училища - около 1200 лева средно на дете, но ще влезе в сила от 2016 г.