Унищожен е още половин километър релсов път
Един и същ товарен вагон дерайлира два пъти в рамките на няколко часа и разруши близо четири километра железен път.

Инцидентът стана на Подбалканската линия между София и Бургас в района на Твърдица. Заради катастрофата са спрени и пътническите влакове, предава NOVA.

Малко преди гара Твърдица, Сливенско, снощи, дерайлира 16-ият вагон от 17-вагонна товарна композиция, превозваща пясък. Цяла нощ аварийни екипи възстановяваха вагона, за да може да се придвижи.

Вагон от товарен влак дерайлира край Ситово

Заради излезлия от релсите вагон, има сериозни щети по трасето. „Има около 3 километра и половина разрушена инфраструктура”, заяви инж. Христо Цаков - директор „Железен път и съоръжения“.

„Започва разследване и оттук нататък ще търсим причини за дерайлирането на влака”, каза д-р инж. Бойчо Скорбански. Проблемният вагон, обаче, днес дерайлира за втори път близо до гара Чумерна. Унищожен е още половин километър релсов път.

И при двата инцидента не се изключва човешка грешка. „По принцип едно произшествие не става само от една причина. Там винаги нещата са няколко. Нашата задача е да можем да ги изследваме всичките и едно по едно да ги отхвърлим”, коментира д-р инж. Бойчо Скорбански.

Тепърва предстоят експертизи, както на вагоните, така и на коловозите.  Транспортирането на дерайлиралия вагон отне яколко часа. Причината е, че той се придвижваше с до 10 км/ч по железния път.

Заради инцидента бързите влакове се отклоняват през Тулово-Змейово-Стара Загора-Зимница. Пътниците от пътническите влакове се превозват с автобуси в участъка между Твърдица и Гавраилово. Ремонтът на жп участъка се предвижда да приключи до 10 дни.
nova.bg