Изчезнаха невзривени боеприпаси от поделението в Челопечене
Изчезнаха невзривени боеприпаси от поделението в Челопечене / Sofia Photo Agency, архив

 

В хода на последния етап от операция "Горещо лято" за прочистване на района на бившето поделение в с. Челопечене бе установена липса на 14 броя невзривени боеприпаси - 85 мм изстрели с кумулативни снаряди, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

При установяване на липсата им са уведомени незабавно органите на Военна полиция и МВР. По случая работят съвместни екипи на Военна полиция и органите на МВР в сътрудничество с Военноокръжна прокуратура-София. По случая е образувано военно досъдебно производство за кражба. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели. Извършена е проверка на всички пунктове за изкупуване на черни и цветни метали в района и са уведомени представители на местните власти.

При прочистването на района на 13 октомври, 14 броя изстрели са оставени на мястото на откриването им за обезвреждане на следващия ден, съгласно инструкцията за действие.

Министерството призовава да се проявява бдителност, защото тези стари боеприпаси са опасни за пренасяне, транспортиране и разглобяване. При намиране на стар боеприпас гражданите трябва да подадат сигнал на дежурните телефони на Военна полиция: 922 11 00 и 922 12 00.