Изборите не дадоха възможност за голяма коалиция, смята Михаил Миков
Изборите не дадоха възможност за голяма коалиция, смята Михаил Миков / снимка: БГНЕС, архив

БСП ще участва в консултации с ГЕРБ, ако се определят мястото, часът и форматът на срещата. Това каза пред журналисти председателят на БСП Михаил Миков, преди да разговаря с младежи от България, Румъния, Молдова и Грузия, част от Международния съюз на социалистическата младеж.

Темата на срещата е сътрудничеството в Черноморския регион. На нея присъства и председателят на младежката организация на БСП Вероника Делибалтова.

Към момента нито мястото, нито часът, нито форматът са уточнени. Имаме най-общо принципна покана от ГЕРБ и върнат от нас отговор, че, когато се изяснят тези неща, в Народното събрание или на друго неутрално място, ще участваме в консултации, обясни Миков.

Попитан кое е по-подходящо - коалиционно или програмно правителство, председателят на БСП отговори, че много неща са се изговорили за големи коалиции, но трябва да е ясно, че в България няма условия за такива. Изборите не дадоха възможност за голяма коалиция. Голяма коалиция се прави с големи партии - погледнете Германия, коментира Михаил Миков. С малки резултати на изборите - 84, 39 депутати, трудно се решава по аналогия въпросът с голямата коалиция и затова започнаха да се говорят различни неща за широки коалиции, добави той. Намесиха се трети,четвърти, пети партньор, текат някакви консултации, ние отстояваме нашите политически ангажименти, отбеляза председателят на БСП.

На срещата с младежите социалисти от България, Румъния, Молдова и Грузия Михаил Миков отбеляза, че те са у нас в много интересен момент, след избори, които усложняват парламентарната конфигурация, фрагментират представителството в Народното събрание и създават силно напрежение по въпроса какво мнозинство ще бъде създадено. Макар че обществото, медиите винаги се концентрират върху въпроса кой управлява, не по-малко важен е въпросът кой е в опозиция, защото той е следващата перспектива за демократично управление на страната, добави лидерът на БСП. От ГЕРБ не коментираха кореспонденцията с БСП. Уточнявало се дали и кога ще има среща.

Източник: БТА